Консервират светилището над Велинград

Консервират светилището над Велинград | StandartNews.com

Пазарджик. Местна инициативна група "Белово-Септември-Велинград" одобри проекта за археологически разкопки, консервация и експониране на тракийското светилище на връх Острец над СПА-столицата на Балканите.

Предстои подписване на договор за осигуряване на 100 % от субсидията, която е в размер на 47 хиляди лева. С парите ще продължи задълбочено проучване на светилището и ще бъде извършена консервация, за да се превърне обектът в една от атракциите за гостуващите в курортния град туристи.

Системното изследване на светилището започна през 2009 година, когато в района пристигна международна експедиция, водена от археолога Диана Гергова. Оказа се, че в резултат на многото иманярски набези голяма част от археологическия обект е безвъзвратно унищожена.

В северозападната част на светилището археолозите откриха запазен участък от оградна каменна стена, както и културен пласт с голямо количество керамика. При входа бе намерен и железен ключ, а в самата вътрешност изникнаха бронзови монети от 4 век. Голямото откритие обаче е метален жезъл с две змийски глави. Той бе намерен в северната част на светилището.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай