Конен спорт води туристи в Разлог

Конен спорт води туристи в Разлог | StandartNews.com

Разлог. Все повече наши и чужди туристи посещават община Разлог заради конните бази и ездата на четириногите.

Развитието на коневъдството и конния спорт е сред приоритетите на местната власт. Затова кметството отдаде под наем 41 декара земеделска земя за тази дейност. Кметът Красимир Герчев връчи договора за това на председателя на Сдружение „ДВАЛ" Атанас Грънчаров. То има за цел да обедини всички коневъди в общината и е първата регистрирана организация за коневъдство и конен спорт в Разлог. Отдаденият под наем земеделски имот ще се ползва за провеждане на конни състезания.

Обединилите се в сдружение коневъди ще изградят място за такива надпревари, което да отговаря на изискванията на Българската федерация по конен спорт. „ДВАЛ" обединява 15 коневъди с общо 40 коня, животните са предимно от три породи - български тежковозен кон, дунавски и източнобългарски кон.

Амбицията на местните коневъди е да утвърдят града като център на българския тежковозен кон. В България е създадено и сдружението "Асоциация за развъждане на българския тежковозен кон" с център в Разлог. Следващата стъпка е подготовката на проект и кандидатстване за финансиране по европейските фондове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай