Коледари се надиграват в Ямбол

Коледари се надиграват в Ямбол | StandartNews.com

Ямбол. Започна подготовката на Коледарски празник Ямбол 2013, обявиха от общината. През настоящата година жителите и гостите на града ще имат възможност да видят нов облик на традиционния празник, при който акцентът пада върху представяне на най-добрите коледарски куди, пресъздаващи автентичната и уникална ямболска традиция.

Съгласно променения регламент празникът ще продължи в рамките на няколко дни с идеята да се затвърди и развие традицията на коледуването по кварталите, както и да се стимулира съхраняването и популяризирането му сред децата.

Празниците започват на 20 декември с Детски коледарски празник в Голямата зала на община Ямбол, от 10.00 часа. Събитието има конкурсен характер и в него ще се оценяват детски коледарски групи в две възрастови групи – от 3 до 7 години и от 8 до 13 години. Организатор на събитието е Младежки дом „Г. Братанов".

В следващите два дни празникът се пренася в двете „стари махали" на Ямбол – кв. „Каргон" и Първи градски район („Баира"), които са автентични носители на традицията на танцуващите коледари. На 21 декември от 18.00 часа в двора на Етнографския комплекс в кв. „Каргон" ще се надиграват кудите от най-стария ямболски квартал. На 22 декември, от 11.00 часа, в двора на ОУ "Д-р Петър Берон" ще бъде представянето на танцуващите коледарски групи от квартала, познат със старото си име „Баира". Празниците са организирани от кварталните читалище „Пробуда" и „Зора".

Тъй като традицията в двете стари махали се отличават със свои характерни елементи по отношение на танцуването, облеклото, обреден реквизит, изпълнявани команди и благословии и др., оценяването на кудите ще отчита именно самобитността на съхранените практики на коледуване.

Трите най-добри танцови коледарски групи от „Каргона", както и първите три, излъчени от надиграването в „Баира", ще представят уникалната ямболска традиция на самия 25 декември – Коледа, по време на традиционния празник пред община Ямбол, от 11.30 часа. По време на спектакъла ще бъдат връчени и специалните награди на отличените куди. Освен да пресъздадат типичната за града атмосфера на празника, коледарите ще отправят своите благословии и пожелания за здраве на всички жители на Ямбол.

Журирането на трите празника с конкурсен характер – детския и тези по кварталите, ще става от една и съща тричленна комисия от професионалисти в областта на фолклорното изкуство. Заявки за участие се приемат от организаторите на съответното събитие в срок до 16 декември. Пълният регламент и бланка за заявяване на участие могат да се изтеглят от сайта на община Ямбол, от рубриката „Коледарски празник – Ямбол 2013". Основен организатор на празниците е Община Ямбол, със съдействието на народните читалища „Пробуда – 1909" и "Зора – 1945", и Младежки дом „Георги Братанов". Финансирането на Коледарския празник се осигурява от община Ямбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай