КНСБ с план за приоритетите в икономиката

КНСБ с план за приоритетите в икономиката | StandartNews.com

Кърджали. КНСБ заедно с КТ „Подкрепа", представители на бизнеса ще настояват да бъдат включени в консултациите при президента, но не по темата предсрочни избори, а за приоритетите в икономиката и социалната сфера. Това съобщи в Кърджали президентът на Конфедерацията Пламен Димитров, който участва в работа на РКС на КНСБ Кърджали.

Синдикалистът обясни, че от осем месеца експертни групи подготвят конкретни разработки в 10 бранша и вече са готови с три-четвърти от анализите. „На 25 юни в София ще се състои първата кръгла маса. Започваме със сектор металургия. Ще участват синдикалните федерации, браншови камари, представители на бизнеса. След това ще продължим с останалите важни производствени сфери. Това ще бъде моделът. Желанието ни е да представим нашите конкретни виждания за възраждане на индустрията", коментира още Пламен Димитров.

Той обясни, че първият въпрос около, който ще се търсят ясни прагматични послания е как работещите мощности да бъдат надградени, къде могат да бъдат разкрити нови предприятия и производства.

„В момента България е на едно от добрите места по добив и преработка на руди, но крайният продукт - мед, цинк, олово се изнася. Искаме да предложим варианти тази суровина да бъде използвана в друг вид производство, например производство на медни кабели, което означава нови предприятия, нови работни места", уточни синдикалистът.

Освен темата за възраждане на икономиката, ще поставим на масата и проблемите, свързани със социалната сфера. Две са ключовите области, които не търпят отлагате – пенсионната система и здравната система", заяви президентът на КНСБ.

Според него до края на годината трябва да се постигне ясно съгласие за възрастта и стажа при пенсиониране, за категорийните работници и криминализиране неплащането на осигурителните вноски.

Третата важна сфера, по която ще се търси национален консенсус, е пазарът на труда, политиката по доходите, образованието и квалификацията на работниците.

„Доходите в България не могат да бъдат източник на конкуретноспособност. Затова има глад за инженери и заварчици, за лекари и медицински сестри. Нужда е ясна визия за реализацията на тези кадри у нас. Това вече е национален проблем, а не проблем само на синдикатите", подчерта категорично Пламен Димитров.

В тази връзка той коментира, че индустриалната демокрация не е празна приказка. „Възстановяване на основни права за сдружаване, договаряне на доходите в много случаи е подценено и затова ще настояваме да има сериозна дискусия.

Търсенето на икономически и социални приоритети на България за постигане на национален консенсус преди изборите е важно, за да бъдат по-малко причина за политически спекулации", каза в Кърджали президентът на КНСБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай