Кметове искат повече права за опазването на имущество

Кметове искат повече права за опазването на имущество | StandartNews.com

Кметът на община Банско Георги Икономов участва в среща на градоначалници с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Целта бе подобряване на взаимодействието между институциите на местно ниво по превенцията на престъпността и опазването на обществения ред. Той представи позицията на Националното сдружение на общините в Република България по основни въпроси, касаещи превенцията на престъпността на местно ниво.

„Изведохме четири основни пункта, които са приоритетни според нас за подобряването на обществения ред по места. Първо - предоставяне правомощия на общинските служители за контрол по спазването на общинската нормативна уредба и опазване на общинското имущество. Второ - нормативно уреждане статута и функциите на местните Комисии за обществен ред и сигурност за подобряване на оперативната работа и ефекта", каза Икономов.

Третото искане на кметовете е да получат подкрепа усилията на общините за изграждане на видеонаблюдение. За целта са необходими законови промени, които да позволят средствата от глобите за нарушения на Закона за движение по пътищата, регистрирани с видеокамери в рамките на населените места, да остават в приход на общините. Те настояват за нормативни промени, позволяващи да не бъдат прекратявани прокурорски преписки от т.нар. „нисък обществени интерес", тъй като по този начин остават ненаказани извършителите на дребни престъпления от битов характер.

„Надяваме се с добър диалог между местните и централните институции да се намери общ път за разрешаването на тези проблеми. Затова благодаря на министър Бъчварова за инициативата за провеждането на подобни регионални срещи", заяви кметът на Банско.
На срещата присъстваха още директорите на областните дирекции на МВР в Югозапада, областни управители, началниците на районни управления, ръководители на териториалните служби на централната власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай