Кметове и тютюнджии чакат министър, депутати и търговци на спешна среща

Кметове и тютюнджии чакат министър, депутати и търговци на спешна среща | StandartNews.com

Кметове и тютюнопроизводители от Неврокопския край искат спешна среща за решаване на проблемите в бранша. Инициативата е на управника на община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България.

Той е изпратил покана до земеделския министър, до народните представители от Пиринския край, до областния управител и до фирмите купувачи на тютюн – „Сокотаб" ЕООД, „Алайънс Уан Табако България", „Лийв Табако Михайлидис" АД, „Булгартабак Холдинг" АД и „Миссириян България" АД. Срещата трябва да се проведе днес в град Гоце Делчев от 13:00 часа в залата на НТС. Причината за нея са проблеми по изкупуването на тютюн, реколта 2015 година. Тютюнджиите искат да научат има ли предвидена дата за начало на изкупната кампания от фирмите, които не са започнали изкупуването на тютюна. Ще се обсъдят изкупните цени, качеството на продукцията, класите на реколтата, процентът неплатими количества. „Надявам се повечето от поканените да уважат нашето желание. Ще дискутираме с тях важни параметри от Закона за тютюна и тютюневите изделия, които касаят дребните тютюнопроизводители", заяви Мименов.

Повече от половината тютюнопроизводители в Неврокопския край нямат сключени договори с фирмите, които изкупуват реколтата им от миналата година. Те нямат никакви гаранции, че тютюнът им ще бъде взет от представителите на търговските дружества. „Положението е повече от тревожно и засяга хиляди тютюнопроизводители в общините Сатовча, Гърмен, Хаджидимово и Гоце Делчев. Искахме среща с търговците преди Нова година, но не дойдоха", разкри кметът на сатовчанското село Вълкосел Сюлейман Арунов.

Тютюнджии от региона негодуват от ниските изкупни цени на продукцията. Самата кампания по прибирането на реколтата от фирмите върви мудно. Стопаните се жалват, че с всеки изминал ден качеството на тютюна пада. „Искаме да има пазари за реколтата ни, да има минимални цени, а не да ни купуват тютюна за по 4-5 лева за килограм. Не може един и същи тютюн в Гърция да се плаща 4,50 -5,00 евро за килограм, а у нас да е два пъти по-евтин – 4-5 лева за килограм", жалват се стопани. Те уверяват, че тютюнът тази година е много по-качествен от миналата година. Очаквали средна цена от близо 6 лева за килограм, но пак им искат реколтата на миналогодишните цени. Стопните са готови да излязат на бунт. Други заплашват да запалят „зеленото злато", но да не го дадат на безценица на фирмите. Трети се заричат повече да не превиват гръб на нивите, тъй като им изкупуват реколтата за жълти стотинки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай