Кметът на Бургас иска наркотестове в училищата

Кметът на Бургас иска наркотестове в училищата | StandartNews.com

Да бъдат въведени задължителни тестове за наркотици в училищата настоява кметът на Бургас Димитър Николов. Идеята на градоначалника бе представена на среща с дистрикт-гуверньора на ротарианците у нас Нина Митева и президентите на бургаските ротариански клубове. За целта Николов призова да се инициират законодателни промени, които да гарантират регулярно тестване на учениците за дрога.

„Готов съм още в първия учебен ден - 15 септември, да въведа задължителен тест за употреба на наркотици и всички ученици да преминават през него преди да пристъпят прага на училищата! Помогнете ми с промяна в законодателството, защото положението е тежко. В Бургас родителите дават джобни пари на децата си, които в горните курсове достигат и до 50 лв. на ден, някои дават и повече, смятайки, че това са разходите им за закуска и облекло, а с тези пари се осигурява дрога.

Марихуаната вече изобщо не я броят за опиат. Този проблем в малките и по-бедни градове го няма, но в Бургас е налице и аз не мога повече да мълча", заяви бургаският кмет на среща с ротарианците, които декларираха готовност да работят по съвместни проекти в полза на обществото.

Николов припомни, че във всички училища в града са поставени видеокамери за наблюдение и кутии за сигнали срещу наркодилърите, които обикалят около училищата. Тези мерки обаче вече били недостатъчни, категоричен е градоначалникът.

„За абитуриентския ни бал помня, че геройство бе кой ще издържи на най-голямо количество изпит алкохол. Сега обаче на абитуриентските балове състезанието вече е кой ще погълне най-много наркотици. Направихме всичко възможно да ограничим дилърите, но ситуацията в Бургаска област е променена – търговията е разбита на малки гастролиращи групи, няма ясно изразен бос, който да бъде неутрализиран и да се пръснат по-ниските нива на структурата му. Това затруднява полицията", обобщи ситуацията Димитър Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай