Кметът на Варна се разходи из града и онемя. Заповед за най-красивата къща (СНИМКИ)

Пусна емоционален пост във Фейсбук

Кметът на Варна се разходи из града и онемя. Заповед за най-красивата къща (СНИМКИ) | StandartNews.com

Кметът на Варна Благомир Коцев се разходи из града на Нова година и онемя. Разходката ми вчера трябваше да е приятна, но – уви - моите очи не виждат само лебедите и теменужките, а и проблемите в града, написа градоначалникът във Фейсбук. Той е особено възмутен и притеснен от случващото се с една от най-красивите къщи във Варна. Затова издаде спешно разпореждане за нея.

Ето емоционалния пост на Благомир Коцев във Фейсбук:

Вчера се разходих из Морската градина в тъмните часове на деня - между 17.00 и 20.00 ч. Потресаващото наследство на досегашното управление ме спъваше буквално на всяка крачка. С тръгването си от „Севастопол” в посока Фестивалния комплекс видях строителните пана около старата аристократична къща, която доскоро беше банка, а сега е част от известен варненски ресторант. Там се прави ремонт и се изгражда преместваем обект - лятна градина. Това става в двора на къща, която е паметник на културата. С това обаче ще се скрие напълно красивата ѝ фасада. Разпоредих проверка на строежа - дали отговаря на строителните книжа, издадени от Министерството на културата и общината, и замяната на строителните пана с винили с визуализации на бъдещия обект, които да не загрозяват пешеходната улица.

Продължавайки разходката си, стигнах до входа на Морската градина, където установих, че около 30% от лампите не светят, 30% едва мъждукат, а останалите светят с различен спектър и излъчвана светлина. Като цяло паркът беше тъмен, а беше пълен с посетители. Основната алея зад Морското казино пък бе обвита в пълен мрак. Веднага позвъних на районния кмет и поддържащата фирма, която е спечелила обществена поръчка през месец август. Установих, че никой не знае защо лампите не светят.

Изпратих екип на фирмата и причината се оказа неправомерна намеса в контролните табла, в които часовникът умишлено е разместен и настроен на лятно време, така че лампите да светват в много по-късен час. Попитах как може някой да отваря и неправомерно да борави с електрическите табла. Отговорът беше, че всеки може да го направи, защото са лесно достъпни, но в случая това е направено умишлено и съвсем целенасочено от някой, който е запознат с техниката. Освен това всички платки са некачествени, пред изгаряне, с изтекла гаранция и не подлежат на ремонт. Нови не са поръчвани. На всичкото отгоре договорът със сегашната фирма изтича днес и те вече нямат ангажимент да поддържат осветлението, за което никой от съответния отдел в общината не ме беше уведомил.

За това, разбира се, ще има последствия и още в първия работен ден на новата година ще започна процедура за пълно автоматизиране на осветлението в града, създаване на стандарти за качество на използваните материали и компоненти, както и за унифицирането им. Подновяването на договорите с фирмите за осветление ще бъде свързано с подмяна на некачествените компоненти и остарели технологии с по-модерни, диодно осветление с еднакъв спектър и сила на светлината и прилагането на автоматизирани умни системи за управление. Електрическите табла ще се заключват и ще се наблюдават с видеокамери. Живеем в XXI век и не може да си позволим това нехайство. Тъмнината в Морската градина, както и в целия град, ще е една от големите ми грижи през следващите месеци.

Разходката ми в Морската градина завърши около района на Делфинариума, където видях две къщи, които под маската на ремонти на полусъборени сгради са се превърнали в строежи. Две чисто нови триетажни къщи. Поисках да ми изпратят строителните книжа за тези “ремонтно-възстановителни” работи и установих, че заповеди за тези дейности са издавани по времето на мандата на ГЕРБ. Фактите говорят, че строителството в парка си е вървяло през цялото им управление, замаскирано като възстановителни ремонти. Явно безвремието в предизборната кампания е използвано за завършването на част от тези “ремонти”, които се появяват точно днес, в началото на моя мандат.

Разходката ми вчера трябваше да е приятна, но – уви - моите очи не виждат само лебедите и теменужките, а и проблемите в града. Поставям си за цел при всяка следваща разходка да оставам, дори и с малко, но все по-доволен от състоянието на градската среда на Варна. Ние варненци няма да живеем в този мрак и мизерия! Поглеждам с решителност към новата 2024 г. и ви пожелавам да я посрещнете щастливи и спокойни!

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
фатма
преди 3 месеца

и ти си силен само на думи почвай да бачкаш а не само да пишеш и да се оправдаваш

Откажи
директора на БАХУРНИЯ завод
преди 3 месеца

То да беше само в шибаната морска с газен фенер да се разходя, а то целия град е така. А пък ако се качиш на Аспарухов мост може и да се изгубиш!

Откажи