Кмет и управа: Спираме източването на община Видин

Кмет и управа: Спираме източването на община Видин | StandartNews.com

Ужилихме тези, които правеха бизнес единствено чрез парите на гражданите

Срещу община Видин тече безпрецедентна кампания. Тя започна с лъжи и клевети по медиите, с манипулация на гражданите и дори с опит за физическа разправа. Причината - всеки ден от 2011 година затваряме кранчетата на каналите, по които изтичаха парите на гражданите. Това не се харесва на тези, които през предишни години са правили бизнес единствено чрез общината. Това заяви кметът на Видин Герго Гергов ден преди неколцина граждани да поискат оставката му за "източването на бедната община". Скандалът обаче е заради едни 3 596 550 лв., взети от 3 фирми с един собственик: "ЕТ "Сова" - 7 - Валентин Борисов", "Аулет" - ЕООД е "Елф" - 7 - ЕООД. Това е станало чрез 17 спогодби между фирмите и бившия кмет Румен Видов за охрана на града.

На 4 април т.г. проверката на агенцията за държавна финансова инспекция завършва с доклад, според който "тази сума е недължимо платена на фирмите, което е вреда за бюджета на общината". И на 20 юни т.г. общината завежда иск в Окръжния съд срещу трите фирми и бившия кмет на Видин Румен Видов за връщането на тези пари. Делото още не е насрочено.

Фирмите за охрана са ужилени и скачат. Те не говорят за парите, които трябва да върнат, а за източване на общината от сегашния кметски екип. Това ставало чрез обществените поръчки за снабдяване на детските заведения с хранителни продукти. Какви са фактите?

При сключване на договори в средата на 2011 година фирмите изпълнителки на доставката са били наясно с финансовото състояние на общината, със запорираната бюджетна сметка и невъзможността да се извършват разплащания по договорите. В процеса на доставката на хранителните продукти те налагат запор на сметката на общината и отказват да доставят хранителни продукти. Трябваше да обявим нова обществена поръчка. Критерият за избор на изпълнител - икономически най-изгодната оферта - най-високо качество за най-ниска цена, срок на доставка - до 24 часа, срок на разплащане - 360 дни. Това означава, че при възможност плащането може да стане след един ден, но не по-късно от 360. Предлагаме възможно най-дългия срок с цел да предотвратим запори върху сметката на общината. Защото при изплащания на запори се покрива не само дължимото по фактури, а и съдебни такси, адвокатски хонорари, лихви и др. Не допуснахме подобно нещо да се случи отново.

В изискванията на обществената поръчка е заложена и актуализация на цените съгласно държавната агенция САПИ /Система за агропазарна икономика/. Качеството на доставените продукти отговаря на всички изисквания. Защото се водим от мисълта, че за децата трябва да се осигурява най-доброто. Нямаме нито едно предписание от Агенцията по храните, съобщи Диана Димитрова, директор на обединено детско заведение "Славейче".

Всеки ден от 2011 година насам затваряме кранчето на каналите, от които се източваха парите на общината. От това ги боли онези, които направиха бизнес единствено чрез общината. Това са 10-тина души със схеми за милиони. Сега искаме да си върнем от фирма 3,5 млн. лв. Само с едно подписано споразумение собствениците й са източвали парите ни. Реакцията - лъжи, клевети и манипулации.

Към момента общината няма просрочени задължения за хранителни продукти за детските заведения. Разплатили сме храни за 897 805 лв. през 2011 година, за 761 315 лв. през 2012, за 798 735 през 2013. За 2014 вече са платени 335 582 лв.

Доставката на хранителни продукти (2011-2014)

Договор от 2012 г. е в сила към настоящия момент. Той е с "Фрукт - Н" - ЕООД за доставка на пакетирани и консервирани хранителни стоки. Сключен е след открита нова обществена поръчка със същия предмет и прекратяване на договора с ЕТ "Витан - Ж - Тодорка Младенова" на основание на т.38 б.а. - поради стартирала нова открита процедура за обществена поръчка със същия предмет. Считано от 22.10 2012 договорът е със срок до сключване на договор след провеждане на открита процедура по ЗОП и избор на изпълнител.

Проведената обществена поръчка по отношение на обособена позиция 2 - доставка на пакетирани и консервирани хранителни стоки, е обжалвана като след решение на КЗК и дадените от нея указания, обществената поръчка по цитираната по-горе обособена позиция е прекратена на основание член 39, ал.2, т.2 от ЗОП. Не се стигна до избор на изпълнител по обособена позиция и договорът е в сила.

На 30.06. 2014 година е открита нова обществена поръчка с предмет "Доставка на хранителни продукти за учрежденията на бюджетна издръжка - обекти на социални и здравни дейности и детски градини, както и филиали на детски градини на територията на община Видин".

За период от 1 година назад са доставени мляко и млечни продукти, пакетирани храни и консерви, плодове и зеленчуци, месо и месни изделия, хляб и хлебни изделия, риба и яйца на обща стойност с ДДС 802 206 лв.
Договорът за доставка на плодове и зеленчуци по този договор е за 42 артикула. 3 от тях са купувани под цените на САПИ. Общата средна доставна цена е незначително по-висока от средната цена на САПИ.
С договора за доставка на месо и местни продукти се доставят общо 23 артикула. Доставните цени на 14 от тях са под цените на САПИ. Общата средна доставна цена е по-ниска от общата средна цена на САПИ. По договора за риба и рибни продукти се доставят 4 артикула. 3 са под цените на държавната агенция. И общата средна доставна е по-ниска от тази на САПИ.

Общината е увеличила стойността на един храноден от 1,70 на 2,12 лв. Това е станало с решение на общинския съвет. Тази стойност е валидна за целодневните детски градини, обединените детски заведения и детските ясли.
Изводът - децата във Видин се хранят с качествени храни, а общината е успяла да изплати доставките и старите запори. Нови не са допуснати.

Придвижихме проекта за водния цикъл

Герго Гергов, кмет на Видин

Приписаха ми, че съм асфалтирал булевард, който сега се разкопава за подмяна на тръбите от водния цикъл. Благодаря на тези, които са осигурили финансиране за асфалтиране на този основен видински бурлевард (предишното правителство - б. р.), но договорът за обществената поръчка е подписан от моя предшественик. През ноември 2011 г., когато влязох в общината, заварих неработещ проект за обновлението на водния цикъл. Преработихме целия проект, намалихме участието на общината с 10 млн. лв. и през 2012 г. успяхме да сключим договор за изпълнение. По водния цикъл се работи. Разкопават се улици, но договорът предвижда и възстановяването им. В общината се изпълняват европроекти за над 100 млн. лв.

Това е истината. Обвиниха ме в притежание на 5 пушки и луксозен джип. Пред цяла България заявявам, че колата ми струва три пъти по-малко от обявеното от клеветниците. Ако някой иска да я купи за 100 000 лв. - продавам я веднага. 60 000 веднага ще внеса в сметката на общината. Имам 3 пушки, една от които ми е подарък от побратимена община в Турция. А тези, които са ме снимали с телефоните си в колата, са хора на Валентин Борисов с фирмата с надвзетите 3,5 млн. лв. Тези пари общината иска да си върне. Затова решение взе и общинският съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай