Китайци ни строят завод за цимент

Китайци ни строят завод за цимент | StandartNews.com

Варна.100 китайски специалисти държат под око и осъществяват надзора на строителството на новата линия на „Девня цимент”. Те са представители на главния изпълнител на обекта „SINOMA /CBMI”. Очаква се мащабният инвестиционен проект до финалния етап през 2014 г да ангажира още 1000 работници на фирми –подизпълнители. Новата линия е за производство на цимент и клинкер с капацитет по 4000 т на ден.

Прилаганата уникална технология ще е по сухия способ, който е много по-ефективен от използвания досега мокър способ  в 6-те оперативни пещи на Девня. При новата ли ния енергийното потребление ще използва горива от  биомаса или третирани битови отпадъци по европейските изисквания за опазване здравето на населението в Долината на химията и околната среда. Цялата инвестиция е в размер на 160 млн.евро.

Първата копка направиха тази пролет в завода премиерът Бойко Борисов и регионалният министър Лиляна Павлова.

Пазарът на цимент е изключително зле повлиян от кризата и от началото й за 3 години в предприятието отчит повече от 60 на сто спад на продукцията. В 2012 година има тенденции и очакване за връщане към умерен растеж  за търсене на цимент в резултат на инфраструктурните проекти в държавата.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Рени
Коментирай