Китайци намериха Перник на Пътя на коприната

Китайци намериха Перник на Пътя на коприната | StandartNews.com

Китайци припознаха Перник като стратегическа точка на древния Път на коприната. Държавната китайска политика за съживяването му изпрати в града на двудневно посещение шестчленна делегация от побратимения на Перник петмилионен китайски град Хуай ан.

На среща с общинското ръководство и представители на местния бизнес вчера китайските гости обявиха като ново начало на партньорството между двата града след подписания през октомври 2011 г. меморандум за сътрудничество. Тогавашният посланик на Китай у нас беше препоръчал Перник за побратим на родния си град и подписването на сътрудничеството стана пак във време преди местни избори.

Гостите от Китай декларираха най-добри намерения за бъдещо сътрудничество във всички сфери, включително и финансовата. и изразиха надежда за обмяна на опит в областта на градоустройството и планирането, екологията и социалните дейности. В групата имаше представители както на местната власт, така и на бизнеса и неправителствения сектор. Те посетиха пернишките фирми „Леми Трафо" и „Колхида" и местните забележителности.

Кметът на Перник Иван Иванов посочи пред тях, че регионът разполага с висококвалифицирани кадри и свободни производствени сгради, които с финансови инвестиции от Китай като реализирани възможности може да доведат до постигане на високи цели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай