Хиляди празнуваха с Белица. "Стандарт" награди младите таланти

Представихме книгата "Чудесата на Родопите - 50 легенди"

Хиляди празнуваха с Белица. "Стандарт" награди младите таланти | StandartNews.com

Хиляди българи от цялата страна се събраха в петък в Белица, за да отбележат заедно с хората от китния град между три планини неговия празник. По идея на кмета Радослав Ревански той се отбелязва в първата събота на септември. Тази година мотото бе „С любов и вяра в общите ценности”.

Още от сутринта цяла Белица бе на площада пред общината, където местни майстори показваха в специални шатри традициите на региона. За туристите и гостите имаше всичко – от магнитчена с танцуващите мечки на Белица до ръчно изплетени шарени терлици. Вечерта пък площадът се превърна в най-голямата трапеза на открито. Кулинарите от региона представиха баници, тутманици и сладкиши по стари рецепти на своите баби.

Зам.-министърът на туризма проф. Мариела Модева отличи с грамоти на ведомството представителите на културните традиции в Белица.

Кулминацията на празника бе вечерта, когато на голямата сцена излязоха кметът Ревански и специалните гости на празника – проф. Мариала Модева, областният управител на Благоевград Николай Шушков, главният редактор на „Стандарт” Славка Бозукова, зам.-председателят на ДПС Халил Летифов, кметове от региона и цялата страна, духовните водачи на християни и мюсюлмани.

Специални поздравления към Белица и нейните граждани изпратиха президентът Румен Радев, много министри и десетки кметове от страната.

Няма да говоря като кмет пред вас за нещата, които сме свършили, аз към длъжен да го правя, каза Радослав Ревански. Той се извини на съгражданите си за всички неудобства, които изпълнението на големите проекти им създава и заяви: „Работим от сърце!”. Природни дадености дал Всевишният в Белица, но най-важен е човекът, ние правим всичко, за да живеете по-добре, каза кметът. Нищо не може да спре развитието на Белица, заяви още Ревански и подчерта, че местната власт е най-устойчива в България.

„Стандарт” бе специален гост на Белица. Медията представи в града двете си най-големи национални кампании „Чудесата на България” и „Моят град”, както и уникалната книга „Чудесата на Родопите – 50 легенди” в която Белица има специално място.

Кодът на любовта и вярата е заложен по тези земи още от древността, даден ви е, за да ви опази от безверието , за да ви научи независимо от религията да живеете в мир, каза главният редактор на „Стандарт” Славка Бозукова. Тя заяви, че Белица вече е модерен европейски град и сподели с хората как многократно е виждала кмета Ревански да се бори по министерства и в Брюксел за проекти, които да преобразят града.

Новият модерен облик на Белица бе представен от „Стандарт” с специална изложба „10 причини да остана в моята Белица”. 10 огромни пана, показващи преобразяването на града, изложени на площада, а от понеделник всеки, който иска, може да ги види в кметството.

Правим всичко това, за да помогнем на Белица да се превърне в основна туристическа дестинация на Родопите, подчерта г-жа Бозукова.

Заедността е единството в многообразието и Белица е пример за това. Тя има своето специално място в Бранд България, който туристическото министерство в момента разработва. Защото брандът е идентичност, а Белица е символ на толерантността, каза проф. Модева

Белица е пример за единение и успешно икономическо развитие, това е уникална община, заяви и губернаторът Николай Шушков.

Прекрасен празник на прекрасна община с прекрасни хора, обърна се към жителите на Белица Халил Летифов. В момента най-голямата криза в България е кризата на доверието и затова имаме мисия – да осигурим сигурност и стабилност, допълни Летифов. И обобщи: Любовта и добротата ще спасят България.

Най-малкият дарител на България, 11-годишният Фирас Зият, който два пъти изпразни касичката си, за да помогне на семейство без дом и на болен мъж, получи голямата награда на „Стандарт” в кампанията „Моят град – 10 причини за гордост”.Той получи като подарък от „Стандарт” и книгата „Чудесата на Родопите – 50 легенди” и заяви, че веднага започва да я чете.

Специални награди бяха раздадени на медалистите на Белица в различни международни олимпиади, на читалището в града и на младите спортни таланти.

Празничната вечер приключи с грандиозен концерт на една от най-обичаните и популярни поп фолк певици – Джена, и с пищна заря.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай