Казанлъчани: Полицейската школа е нужна

Казанлъчани: Полицейската школа е нужна | StandartNews.com

Стара Загора. Напрежението, породено от плъзналия слух за закриване на полицейската школа край Казанлък и превръщането и в бежански лагер, остана и в сряда, макар засега само на институционално ниво. „Центърът за специализация и професионална подготовка на Академията на МВР е нужен, не щем бежански лагер в географския център на България". Така може да се обобщи позицията на общинското ръководство и общинския съвет, които изпратиха в сряда обща декларация до президента, председателя на парламента, премиера и вътрешния министър.

Документът е подписан от всички политически сили, представени в местния парламент без изключение. В подкрепа на твърдата позиция на местната власт са посочени редица аргументи, свързани с особеностите на Казанлък. Тук е най-голямото оръжейно предприятие у нас - "Арсенал". Съвсем близо до школата се намират военен полигон и погреби на Министерството на отбраната, както и прочутата Казанлъшка гробница, защитен обект на ЮНЕСКО. Не е без значение и близостта на ромския кв. „Кармен", в които живеели над 6 хил. души.

По-късно на разширено заседание на общинския щаб за защита при аварии и бедствия, бяха прибавени още аргументи срещу евентуалния лагер за бежанци. Стана ясно например, че в общинската болница „Д-р Христо Стамболски" няма нито един инфекционист или епидемиолог, както и възможности да поеме за лечение повече пациенти от сегашните жители на петте общини. Предварителната информация беше, че в полицейската школа щели да бъдат настанени над 700 души.

Междувременно представителите на държавата и на управляващото мнозинство в Стара Загора продължават да отричат, че е имало такова намерение, още по-малко решение на правителството. „С мен никой не е разговарял по този въпрос", каза областният управител Живка Аладжова и увери, че ще брани интересите на хората и институциите в региона. „В парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред не обсъждано закриването на полицейската школа и превръщането и в бежански лагер", добави народният представител от БСП Атанас Пъдев. Черно на бяло нямало нищо, на ако се стигнело до такова решение и депутатите, и областният съвет на партията щели да бъдат категорично против.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай