Каварненско село си спретна празник на пъпеша

Каварненско село си спретна празник на пъпеша | StandartNews.com

Добрич. В каварненското село Българево за втора поредна година си спретнаха празник на пъпеша. Селото е известно с производството на изключително вкусни и ароматни пъпеши.

Тази година кметът Георги Георгиев отличи с грамоти най-възрастния и най-младия производители. Призът за първата категория отиде при 80-годишния Григор Щериньов, който отглежда вкусните плодове повече от 50 години. Дипломът за най-млад пък беше връчен от кмета на 40-годишния Атанас Атанасов. Георгиев заяви, че над 20 души от жителите на селото се занимават с производството на пъпеши, като тази година са били засети 1000 дка. Добивът на българевци е стигнал 3 тона.

Празникът е съпътстван и с вкусна кулинарна изложба, на която сръчни домакини показаха редица изделия от пъпеши - фигури, фенери, пъпеши с мед, със сладолед. Освен това е била организирана и надпревара за най-голям пъпеш, като призът е грабнал Атанас Ламбов, отгледал пъпеш с тегло 5,700 кг. Георгиев добави, че сладкият празник е вече традиция за селото, като от следващата година честването му ще влезе в културния календар на морската община.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай