Каварна рекордьор по инвестиции в Добричка област

Каварна рекордьор по инвестиции в Добричка област | StandartNews.com

За 10 г. в морското кметство по данни на НСИ са инвестирани над 3.1 млрд. лв.

Над 3.1 млрд. лв. са преките чуждестранни и български нефинансови инвестиции за период от 10 години, които са привлечени и реализирани на територията на община Каварна. Това съобщиха от морското кметство, като добавят, че това показват данните на НСИ. Периодът за който се отнася справката е 1 януари 2004 г. до 31 декември 2013 г. "Нашата община е петата по големина в област Добрич.

Площта ни е 481 кв. км, а населението наброява 16 700 души. По данните на Статистическия институт в нашата община са постъпили 58 % от чуждите инвестиции в цялата област. По официалните данни 547 млн. лв. за отчетния 10-годишен период са от невдижими имоти, но според мен сумата е 4 пъти по-голяма, тъй като сделките е масова практика да се сключват на цени в пъти по-ниски от пазарните" - каза кметът на Каварна Цонко Цонев.

Сред отраслите с много привлечени инвестиции на територията на общината той отдели секторите земеделие, където инвестицията според справката на общината е в размер на около 400 млн. лв., каза още Цонев. Големи инвестиции има привлечени в туризма, като най-голямата е голф комплекс "Тракийски скали" за близо 200 млн. лв. Не на последно място кметът посочи и алтернативните източници на електроенергия, като добави, че в община Каварна има само ветрогенератори. "Умишлено не сме допуснали фотоволтаични паркове, защото те увреждат земеделската земя, а и тяхната енергия е много по-скъпа от вятърната" - каза Цонев.

В петък министърът на земеделието и храните Десислава Танев ще открие официално поредна инвестиция в морското кметство - фабрика за преработка на рапани. Тя е на фирма „Електа 03" ООД, като обектът е реализиран по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство" и е на стойност 1,5 милиона лева, които не са включени в отчетния период, добавя Цонев. "С новата фабрика се отварят нови 157 работни места, като до момента са заети 70 и се търсят още 87 работници.

В Бюрото по труда има свободни 400 работни места, а регистрираните безработни са 600 души. Това са хора, които не искат да работят, а да стоят на социални помощи и отказват предложената им работа. Имаме една куха безработица. Фирмите, които инвестират и разкриват работни места в общината наемат работници от съседните общини - Шабла, Генерал Тошево, и ги извозват с автобуси да работят в Каварна" - каза Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай