Кърджали с две нови линейки

Кърджали с две нови линейки | StandartNews.com

Д-р Персенски: До 5 години трябва да бъдат подновени всички линейки в Спешната помощ, започва двугодишно обучение на парамедици

През следващите пет години здравното министерство има намерение да поднови всички линейки в Спешната помощ в страната, съобщи в Кърджали зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски. В момента ЦСМП разполагат с 600 специализирани коли и вече са подменени 56. Запитан дали министерството има готовност да осигури оборудвани хеликоптери, които да бъдат използвани при кризи, д-р Персенски обясни, че според експертите за функциониране на системата за въздушна спешна помощ са нужни поне пет хеликоптера или 25 млн. лв. за закупуване и поддръжка. „Това на този етап е непосилно за МЗ, но имаме уверението на Министерството на отбраната, че при екстремни случаи ще получаваме съдействие", заяви зам.- министърът на здравеопазването.

Д-р Персенски съобщи, че от септември в медицинските университети ще започне двугодишно обучаване на парамедици. Само завършилите пълния курс ще могат да работят в линейките и оказват първа помощ.
В Кърджали д-р Адам Персенски връчи ключовете на две нови линейки „Фиат" на директора на Центъра за спешна помощ. Колите ще бъдат на разположение на филиалите в Ардино и Крумовград. Те са с вакуум и кислородна инсталация.С новите линейки автопаркът на Центъра вече става от 35 коли. Бе дадена висока оценка за работата на спешните медици в Кърджалии и обещани още две високопроходими коли в началото на зимата. По линия на МЗ преди две години на ЦСМП-Кърджали бяха предоставени многофункционални апарата „Корпулс-3", с които се сложи началото на телемедицината в Кърджалийско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай