Кадър на НАТО и Москва стана губернатор на Монтана

Николай Пенчев свири на хармоника на внуците

Кадър на НАТО и Москва стана губернатор на Монтана | StandartNews.com

Монтана. От сряда Монтана има нов областен управител - 60-годишният Николай Пенчев. Той сяда в стола на досегашния Анатоли Младенов, който се афишира като част от АБВ.

Само допреди месец Николай Пенчев бе началник на учебния център на комитета по гражданска защита на НАТО в града. Сега обаче ще трябва да премине на друг фронт - на управлението на областната администрация. Познава всеки от специалистите, защото и той е бил един от тях. Познава и районите, и проблемите им и смята, че ще може да влезе веднага в ритъм. Девизът му е: "Идвам да работя". През 1989 г. оглавява службата на гражданската защита в Монтана. Дотогава е кадрови офицер във Велико Търново, Ботевград и Враца. Девет години е преподавал в школата за запасни офицери в града под Вола. "Бях на мястото си, защото имах солидна подготовка от висшето военно училище "Васил Левски" във Велико Търново и от военната академия "Георги Сава Раковски", казва сега Пенчев.

От това време досега му е останало лягането и ставането по часовник. Пенчев специализира в академиите на гражданската защита в Русия и Германия, учи и в академията по гражданско и аварийно спасяване на НАТО. В Монтана разбира, че за да бъде успешна работата на гражданските спасители, е нужно да бъдат обучени. Не е все едно да симулираш атака срещу "врага" и да пускаш хората в съборени от земетресения сгради или наводнени селища. Пръв отива при някогашния областен управител и иска сграда, която да бъде превърната в учебен център. Получава старо здание и празна поляна. Започват ремонти - сменят дограми, стени, настилки, фасадата. По негова идея на поляната израства химически завод - постройка със съоръжения, близки до тези в химическите заводи, където стават най-опасните аварии.

На площ от 50 дка в район до река Огоста израства полигон - на него има хидротехническо съоръжение, с което се симулира наводнение и се обучават водолази, монтират и жп линия със стари вагони и цистерни, които могат да излизат от релсите и да предизвикват катастрофа с тежки последици. В центъра се обучават спасители от цялата страна. Единствената в страната база е забелязана от комитета по гражданска защита на НАТО. Пристигат най-висшите му ръководители и предлагат центърът да стане част от системата от обучителни звена на алианса - от 2009 г. Пенчев е автор на програмите за обучението и преподавател.

Новият губернатор на Монтана разпуска с музика - слуша балади, поп, народна. На младини Пенчев бил музикант, свирел на акордеон. Днес разтяга хармониката само при специални поводи - някое семейно тържество и след молба на близките си. През последните години му се случили и такива поводи - задомил двете си дъщери, родили му се и внуците Ния и Николай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай