Кабинет по семейно планиране отвори в Кърджали

Кабинет по семейно планиране отвори в Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. Кабинет по семейно планиране и репродуктивно здраве отвари врати в кърджалийската болница. Той ще работи съвместно с Виена Ин Витро Център-София.

Ползвайки богатия опит и утвърден стил на работа на репродуктивните специалисти от Виена кърджалийското лечебно заведение ще помага на пациентите с репродуктивни затруднения за избор на правилно лечение и постигане на желаната бременност. Този кабинет е част от стратегията на нашето лечебно заведение за сътрудничество с водещи медицински практики в страната в различни области.

„Нямаме амбицията, че трябва да се развива ин витро център в истинския смисъл, но в кабинета в Кърджали се предвижда да се прави първичен и ултразвуков преглед с консултация, спермограма, хормонални изследвания и други тестове. Самата ин витро процедура ще се извършва във водещия Виена ин витро център в столицата", коментира изпълнителният директор на болницата още д-р Черкезов. По думите му новата придобивка ще спести време и средства за пътуване до други градове в страната за установяване причините за безплодието.

„Една част от медиците от МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски" вече са преминали необходимото обучение във Виена ин витро център в столицата, но за прегледи и консултации ще идват и водещи специалисти, получили квалификация във Виена при световноизвестния д-р Щрьомер специалист в областта на репродуктивната медицина", коментира Мартин Бориславов, директор на Виена инвитро център за България. Първият безплатен преглед в кабинета по семейно планиране в Кърджали ще извърши д-р Ралица Сенкова на 13 март. "До 1989 г. във всеки областен град имаше кабинет по стерилитет, този кабинет е първият след 25 години и е много важна придобивка", коментира началникът на АГО в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" Кърджали д-р Георги Дзивков.

Според него една жена на 50 години може да забременее, но на 60 –не. „В момента в отделението има жена на 52 години, която е бременна след ин витро процедура, в добро състояние е и чака близнаци", каза д-р Дзивков.

По последни данни нужда от специализирана медицинска помощ за репродуктивно здраве имат 145 000 двойки в страната, а тези с потенциални проблеми със зачеването са над 350 хиляди."Причините за големия брой двойки се обуславят от начина живот, здравна култура, липса на профилактика и др. За по – консервативните работят добри психолози", обясни Мартин Бориславов. Ин витро процедурите във Виена ин витро център не се поемат от Здравната каса. Може да се разчита на Националният фонд за асистирана репродукция, от който на една двойка се полагат до 5 хил.лв. За поредна година община Кърджали ежегодно отпуска за семейства, които имат репродуктивни проблеми сумата 24 хил.лв., от която могат да се възползват 12 двойки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай