Изследваха 150 деца за олово в кръвта в Кърджали

Изследваха 150 деца за олово в кръвта в Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. 150 деца от 9 до 14 години в три кърджалийски училища от различните части на града бяха изследвани за олово в кръвта по проект на Регионалната здравна инспекция, финансиран от здравното министерство.

Пробите са изпратени за анализ в Централната клинична лаборатория в Университетска болница "Александровска" в София, а резултатите се очакват до един месец.Изследването включва анкетиране на всеки ученик за установяване на връзката между жизнената среда и начина на живот. Взето е и съгласието на родителите.

Повече от 55 години Кърджали е екологично рисков район в страната поради интензивното замърсяване на околната среда от минно-преработвателната и металургична промишленост. „Досега един от основните източници на замърсяванията бе ОЦК, но през 2011-2012 г. оловното и цинковото производства бяха поетапно спрени, поради което очакваме по-добри резултати от провеждания сега биологичен мониторинг", обясни директорът на РЗИ Кърджали доц. д-р Жени Стайкова. В тази връзка тя припомни данни от предишни изследвания.

„При интензивна работа на ОЦК, преди 10 години стойности на олово в кръвта над 100 mg/L бяха констатирани при 29 % при децата, а през м. г. само при 8 % или намалението е 3-4 пъти", коментира доц. д –р Жени Стайкова.По думите й концентрациите на олово и кадмий във въздуха са в нормата след затварянето на ОЦК, но в почвите в района на завода те са 4-5 пъти над пределно допустимите концентрации.

Доц. Стайкова уточни, че има различни начини за намаляване на тези стойности в почвата и РЗИ, и екоинституциите уведомяват фирмите и местните власти да предприемат нужните мерки. Специалистите съветват профилактиката сред децата да продължи като посещават т.н.„зелени училища", включват в ежедневното си меню ябълки и пият пектинови сокове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай