Изпускането на язовир "Жребчево" вдигна нивото на река Турджа

Изпускането на язовир "Жребчево" вдигна нивото на река Турджа | StandartNews.com

Сливен. В момента се извършва контролирано изпускане на язовир "Жребчево", чиито води са достигнали максимума, обяви пред "Стандарт" областният управител на Сливен Димитър Сяров.

375 млн. куб. метра вода има във водоема, който събира 400 милиона. "Знаем, че по този начин Тунджа вдига нивото си, но нямаме друг изход, язовирът трябва да се изпуска контролирано. Днес обсъдихме обстановката в областния кризисен щаб", обясни Сяров. Според него през месец октомври Министерството на земеделието не е дало разрешение язовир "Жребчево" да се изпуска контролирано. Не знам защо това се е случило тогава, но при всички случаи е повлияло на днешната обстановка, каза Сяров. В четвъртък дъждът в Сливен и Ямбол не е спирал от нощта. Нивото на река Тунджа край Елхово е 3,70 метра при критични 4 метра. Частични наводнения има в повечето села по поречието на реката и в Сливенско, и в Ямболско. В района на село Младово са наводнени ниви и селски дворове.

В 10 къщи има между 30 и 40 см вода по дворовете, каза кметът на селото Николай Жечев. Реката е преляла в селата Мечкарево, Крушаре, Гавраилово и Жилю войвода. Изпратили сме екипи във всяко едно от селата, които проверяват ситуацията и предприемат необходимите мерки, съобщи Снежана Кънева от община Сливен. В района на село Злати войвода преливат всичките 4 микроязовира. Общото количество на валежите през последните три дни около Сливен е над 43 литра на кв. метър. Само за последното денонощие в града са паднали над 26 л/кв.м.

Жители на село Желю войвода казаха, че са близо до паниката и цяла нощ не са спали. Река Тунджа вече е заляла някои от дворовете, но до обяд водата не е достигнала къщи. Според запознати Тунджа прелива най-вече в района южно от град Елхово, където и предишни години са заливани земеделски площи. Особено внимателно следят обстановката в Одрин.

Турският град е само на 16 км от границата, но при повишаване нивото на Тунджа наводненията в Одрин не са рядкост. "Стандарт" научи, че шефът на "Напоителни системи"-Сливен Мустафа Мустафов е прекъснал своята отпуска и е на работното си място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай