Издигат паметници на Георги Калоянчев и Пандира в Бургас

Издигат паметници на Георги Калоянчев и Пандира в Бургас | StandartNews.com

Бургас. Да бъде издигнат паметник на големия български актьор Георги Калоянчев решиха общинските съветници в Бургас. Монументът ще се извиси в Морската градина южно от централния вход на летния театър. Мястото е подбрано така, че да бъде контрапункт на паметника на Апостол Карамитев, който пък е разположен в лявата част. Така двамата големи бургазлии ще бъдат почетени, а бюстовете ще се превърнат в символ на културата в морския град. Според предварителните сметки за паметника на Георги Калоянчев ще бъдат инвестирани 80 000 лева. Част от парите вече са събрани от дарения по инициатива на "Асоциация за развитие на културата на Бургас и на Бургаски регион".

Общинските съветници решиха още да бъде издигната и статуя на друг легендарен бургазлия, останал в историята с прякора Пандира. Тя ще се извисява точно пред моста, който влиза навътре в морето. Въреки че местните парламентаристи одобриха предложението, то предизвика доста бурни дебати. Опозицията не бе съгласна с мотива, че Петко Благоев-Пандира е бил криминално проявен и не е допринесъл с нищо за развитието на града.

"Кой е този Пандира? Това е един човек, който е хванат да краде тръби от гробищата. На нас ни беше отказано да има плочи на Вазов и Хайтов, а Пандира с какво е допринесъл за Бургас. Тогава нека да вдигнем паметници на всички престъпници с чувство за хумор", възнегодува Валентин Касабов от НФСБ.

Всъщност Петко Благоев-Пандира е легендарен бургазлия, чиито подвизи още са живи в морския град. Той е бил част от артистичната бохема на Бургас и най-прочутият плажен спасител от времето на соца. Идеята за паметник е на инициативен комитет, който се ангажирал да събере необходимите 60 000 лева от дарения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай