Издигат българското знаме върху най-високата точка в Силистра

Издигат българското знаме върху най-високата точка в Силистра | StandartNews.com

С издигане на националния флаг върху най-високата точка в Силистра отбелязаха Деня на Съединението в крайдунавския град.
Кметът д-р Юлиян Найденов ръководи церемонията по вдигането на трибагреника, който ще се вее върху крепостта Меджиди табия.

Знамето с размери 215 на 130 сантиметра бе поставено върху 8 метров пилон, забит върху високия също 8 метра каменен зид на средновековното укрепление. Идеята Силистра да отпразнува по този начин паметната дата 6 септември, принадлежи на децата от първи „а" клас на местното училище „Отец Паисий", уточниха от кметската управа.

Крепостта Меджиди табия е построена през периода 1841-1853 година от немския инженер Хелмут фон Молтке. Тя е издигната по заповед на султан Абдул Меджид и носи неговото име. 300 българи, майстори зидари от Дряново, са били доведени принудително да строят укреплението, което трябвало да пази границите на османската империя по време на многобройните Кримски войни с Русия през втората половина на ХIХ век. Докато градели крепостта дюлгерите скришом снабдявали с камъни жителите на околните села Калипетрово и Алфатар, за да могат те да издигнат с монолитните блокове християнски църкви в своите селища.

Издигнатият върху най-високата точка на дунавския бряг край Силистра трибагреник ще остане на пилона си през целия септември, за да се вее там и на 22 септември, когато България ще отбележи Деня на независимостта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай