Иванов: Промените са за по-независим съд и по-ефективна прокуратура

Иванов: Промените са за по-независим съд и по-ефективна прокуратура | StandartNews.com

Ефектът, който очаквам от разделянето на Висшия съдебен съвет на две камари, е да се повиши независимостта на съда от една страна. Това означава, че все повече гражданите ще могат да разчитат, когато влязат в съдебна зала, че съдиите ще гледат само закона и само фактите и нищо повече. От друга страна – да започне процесът на едно все по-голямо нарастване на ефективността на прокуратурата.

Отделното им управление означава по-голяма и по ясна отговорност и по-изчистено лидерство на тези две толкова важни институции. Ако имаме по-независим съд и по-ефективна прокуратура, мисля, че всички граждани ще се радваме на ясно и по-добре изразено правосъдие. Това заяви в петък в Югозападния университет в Благоевград правосъдният министър Христо Иванов. Когато в съдийската колегия има мнозинство на съдиите, които са избрани от съдии, това означава, че ще продължи да има присъствие на представителите на парламента, т.е. някакво обществено участие ще бъде запазено, но те няма да могат да доминират и да взимат решенията самостоятелно, смята той.

Министърът каза, че е нормално да има различни мнения, тъй като живеем в демократично общество. Но хората разбират, че нещо трябва да се промени. „Постепенно се движим в правилната посока, така че аз съм оптимимст. Ако успеем да стигнем да ясен консенсус като общество какво трябва да се случи, сигурен съм, че парламентаристите ще поемат своята отговорност и ще съберем мнозинство за желаните промени", сподели правосъдният министър. Той припомни, че с премиера са били пределно ясни - трябва да се направи преглед на някои проблемни области в наказателния и гражданския кодекс. Има определени области в наказателния кодекс - корупционните престъпления, престъпленията, свързани със злоупотреба с европейски фондове, които трява да се подобрят.

„Да се развържат ръцете на прокуратурата, трябва, и днешният ден е много подходящ за това, да се каже и да работим за модернизирането на юридическото образование, защото то предава качеството на човешкия материал в системата. Работим и по посока на електронното правосъдие, много са областите, в които работим и ще продължим да работим. Съвсем не се изчерпва съдебната реформа само с конституционните промени, те са важна стъпка, но не се свършва с нея", допълни Христо Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай