Исторически ден за Монтана

Исторически ден за Монтана | StandartNews.com

Монтана. "Днешният ден е исторически за Монтана", заяви кметът на града Златко Живков преди да направи първата копка за обновлението на водния цикъл на града. "Защото всички, живеещи в него, ще имат чиста вода за пиене, а това означава по-добро качество на живот. Деца и внуци ще са ни благодарни за това", подчерта той.

Проектът за обновление на водния цикъл на Монтана е най-мащабният, реализиран от съществуването на града и общината. Той предвижда изграждане на нова канализационна мрежа с обща дължина 42 км и подмяна на водопроводната по улици с обща дължина 16 км. Половината от улиците на Монтана са със сменени водопроводи, поради което подлежащите за подмяна са по-малко.

Стойността на проекта е 54 млн. лв. Средствата са осигурени от оперативната програма „Околна среда". 4 млн. лв. е приносът на държавата и общината.

Монтана е в „Топ – 3" на страната по реализирани екологически проекти, каза още градоначалинкът. Градът вече има модерно европейско депо за твърди битови отпадъци, пречиствателна станция за отпадни води, завод за боклука и корекция на река Огоста в неговите рамки.

Първата копка за строителните работи направи кметът заедно със заместник-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев и представителя на фирмата-изпълнител – „Канализация – 2012", Камен Пешов. Пешов обеща качествена работа и завършване в срок – края на 2014 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай