Исполини, високи 2 метра, живели в Русокастрон

Исполини, високи 2 метра, живели в Русокастрон | StandartNews.com

Тайнствени исполини, високи по 2 метра, са живели в средновековната крепост Русокастрон, която се намира край бургаското село Русокастро. Кои са били тези хора и откъде са дошли остава загадка. За необичайно високия им ръст се разбра преди пет години, когато археолози откриха некропол в подножието на Русокастрон. Откритите в него скелети бяха с дължина 1,80 метра. Археолози изчислиха, че ръстът им е бил не по-малък от 1,90 метра, а някои вероятно са били и над 2 метра.

Некрополът е датиран от втората половина на ХІІІ век. Това е времето на унищожителните татарски нападения, след които по българските земи се заселват много кумани и алани. Археолозите свързват неизвестното исполинско племе именно с тях. Те предполагат, че твърде вероятно е сред куманите и аланите да е имало много високи хора. В сравнение със съвременниците си, те са си истински гиганти. За жалост и куманите, и аланите са се претопили като етнос и днес те нямат чистокръвни наследници.

На последната общинска сесия в Камено общинските съветници гласуваха за крепостта Русокастрон да бъдат отпуснати още 33 хиляди лева. Сумата ще бъде използвана за археологически проучвания на руините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай