Исперих се облизва за 200 бона от Свещари

Дори не видяхме златото на Котела, роптаят местните

Исперих се облизва за 200 бона от Свещари | StandartNews.com

Разград. Златото на гетския цар Котела, открито преди десетина дни в Свещари, е на път да скара Исперих с археолозите. В края на миналата седмица общинската управа обяви, че градът, на чиято територия е намерено съкровището, има право да го притежава. Секретарят на кметството Севим Адем съобщи, че местните хора готвят подписка, с която ще настояват пред Министерството на културата безценните находки, изложени в момента в Археологическия музей на БАН в София, да им бъдат върнати обратно.

Кой иска да превърне златото от Свещари в ябълка на раздора? Опитът да научим кои са инициаторите на подписката за връщането му обратно в Исперих удари на камък. От проучване на "Стандарт" обаче стана ясно, че още миналата седмица кметът на града Бейсим Басри е разговарял с директорката на местния музей Боряна Матева. Басри е съобщил, че заедно с МВР общината ще  се ангажира да охранява надеждно резервата "Сборяново", който след сензационното откритие е обект на огромен интерес от страна на иманярите. Матева пък е обяснила, че според Закона за културно-историческото наследство находките от археологическите разкопки се предават в музея, предприел разкопките, или в най-близкото до теренните проучвания държавно или общинско фондохранилище. Оттам е тръгнала и идеята да се направи подписка, в която жителите на Исперих си искат златото на цар Котела обратно.

Градоначалникът е съгласен да се чуе думата на народа и да се пусне такава подписка, потвърдиха от пресслужбата му. Басри е обявил, че общината ще поиска от Министерството на културата да й бъде предоставено безвъзмездно правото да управлява резерват "Сборяново" за срок от 10 години. Ако това стане, приходите от билети, които сега възлизат на около 200 хиляди лева годишно, ще спрат да постъпват в касата на историческия музей в Исперих, който сега е на подчинение на МК, и ще отиват направо в сметките на общината. Тя пък ще плаща за охраната и поддържането на резервата, разположен на 6500 дка площ и съдържащ около 140 археологически обекта.

Големият губещ от схватката  ще се окаже местният музей, чиято директорка Матева в момента най-разпалено претендира за златото, изровено от колежката й професор Диана Гергова.

По думите на Матева пред репортери от местен вестник сред жителите на Исперих бушува негодувание, че въобще не са могли да видят ценните находки, намерени в техните земи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай