Искат повече болнични легла в Кюстендилско

Искат повече болнични легла в Кюстендилско | StandartNews.com

Завишение с 10% на активните болнични легла предвижда здравна карта за област Кюстендил. Документът вече е изпратен на министъра на здравеопазването от областната администрация. Изготвен е заради влязъл в сила закона за изменение и допълнение на закона за лечебните заведения. От Регионалната здравна инспекция е направен анализ на състоянието на здравната система в региона и на потребностите на населението в региона от здравни услуги. В поредица от работни срещи са дискутирани общата здравно-демографска характеристика на региона, както и състоянието и тенденциите в развитието на системата за здравеопазването в областта. Анализирани са състоянието на първичната и специализираната извънболнична помощ.

Броят на необходимите 553 активни легла в региона е определен по методиката на Министерството на здравеопазването, но дали ще са толкова ще стане ясно след приемането на Националната здравна карта, уточниха от областната администрация.

С областната здравна карта се цели да се подобри здравното състояние на населението от региона, чрез гарантирано покриване на потребностите от медицинска помощ, спазвайки принципите на достъпност, своевременност, непрекъснатост, достатъчност и качество на медицинските дейности на отделните нива на институционална структура, обясниха още от администрацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай