Искат лели от ромската махала в забавачките

Искат лели от ромската махала в забавачките | StandartNews.com

Разград. Асистентки от ромски произход да помагат на учителките в малцинствените групи на забавачките искат родителите. Проучване на Асоциация "Интегро" в Разградско показва, че 65 % от децата на ромските семейства не са ходили никога на детска градина.

Те постъпват в първи клас без да знаят езика и с липса на базови социални умения, поради което бързо отпадат от училището, сочи статистиката. Привличането на кадри от малцинствата в забавачките ще помогне за връзка с родителите, съгласни са от "Интегро".

9 от всеки 10 анкетирани семейства признават, че ако трябва да избират между вафла и книжка за децата си, ще купят лакомството.

Промени в системата за социално подпомагане да помогне да се пренасочат средства, които сега отиват в семейството, за плащане на такси в детските градини искат от "Интегро".


Проучването се финансира от Световната банка. Проектът обхваща България, Турция, Македония и Албания. В Разградско в него са били включени 150 ромски фамилии. Анкетьорите са обикялали ромската махала от врата на врата и са събрали отговорите на семейства, в които се отглеждат 270 деца на възраст до 7 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай