Именуват ловешки площад в почит на поп Кръстю

Именуват ловешки площад в почит на поп Кръстю | StandartNews.com

Ловеч. Площадът пред Художествената галерия в Ловеч може да бъде кръстен на името на поп Кръстю, съобщи БТА. Решение за това ще вземе Общинският съвет на заседанието си на 25 юли.

Предложението площадът пред Художествената галерия в кв. "Вароша" да бъде наречен на името на свещеноиконом Кръстю Никифоров е на председателя на Фондацията "Граждани срещу насилието" Васил Колев, който е и един от големите радетели на реабилитирането на поп Кръстю като предател на Левски, съобщават от общинската администрация.

Неговото предложение до Общинския съвет гласи площадът, който е в непосредствена близост до къщата на свещеника, да се именува "Площад поп Кръстю и приятели" и на мястото, където се е намирал домът му, да се постави паметен знак. Становището на общинската администрация е името на площада да бъде "Свещеноиконом Кръстю Никифоров", подкрепено е и от кварталния съвет във Вароша, и от Ловчанския митрополит Гавриил.

Своето съгласие за това име е дал и Регионалният исторически музей в Ловеч. В писмо до Община Ловеч неговият директор Капка Кузманова посочила, че основани на фалшиви факти, обвиненията в предателство постепенно преди и непосредствено след Освобождението разширили своя обхват в полето на публичното пространство и довели до преждевременната кончина на лишения от възможности за защита свещеник, а след нея ескалирали и се превърнали в основа на историографски и художествени версии, обществени нагласи, дори държавна политика.

През 2013 г. се навършват 175 години от рождението на поп Кръстю.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай