Икони на Максим влизат в Чудесата

Дни преди смъртта си патриархът ги дарил на Червената църква

Икони на Максим влизат в Чудесата | StandartNews.com

Видин. Три икони на патриарх Максим влизат в "Чудесата на България". Само няколко дни преди смъртта си Негово светейшество ги е дарил на Червената църква в Белоградчик, съобщи архимандрит Антим, протосингел на Видинската митрополия.

Храмът е включен в северозападния туристически маршрут "Виа Милитарис", който бе начертан по време на дискусия, организирана от в."Стандарт", и вече се реализира в рамките на кампанията "Чудесата на България".

Светините са били подарени на главата на Българската православна църква за последния му рожден ден – на 29 октомври, от румънския патриарх Даниел, грузинския Илия Втори и от българския президент Росен Плевнелиев.

Иконите вече са при нас, допълни отецът. Към пожеланията е прибавен надпис с личния печат на патриарх Максим. Той е подписал и акт за дарителството.

Фактът, че Негово светейшество е дарил иконите на църквата край Белоградчик, около която сега израства Боровишкият манастир, приемаме като голямо блогословение и израз на по-специалното му отношение към видинската епархия и този край на страната, сподели архимандрит Антим.

Протосингелът, който е и игумен на Боровишкия манастир, е искрено щастлив от дарението. Пазим иконите зорко, защото са много ценни като образи и като спомен от нашия обичан партриарх, допълни духовникът.

Освен Червената църква, в северозападния туристически маршрут влизат и прочутите Белоградчишки скали с пещерата Магурата, които спечелиха националния вот "Чудесата на България" и кандидатстват за ЮНЕСКО. Дестинацията включва още крепостите "Калето" и "Баба Вида", Видинската синагога, Кръстатата казарма, Козарника и Лопушанския манастир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай