И Банско с протестна декларация срещу правителствено решение

Общината ще обжалва в съда постановлението за разпределение на средствата

И Банско с протестна декларация срещу правителствено решение | StandartNews.com

Благоевград. След Благоевград и община Банско излезе с протестна декларация „срещу безпринципното, неясно и несправедливо разпределение на средства от държавния бюджет". Документът бе приет в сряда от общинския съвет с мнозинство.

 

Местният парламент осъжда непрозрачния начин на определяне на проекти и общини, които да получат финансиране по програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" и лишаването на община Банско от възможността да получи финансиране за изпълнението на важни инфраструктурни проекти. Те ще използват всички законни действия, за да получат пълна информация и да потърсят отговорност за разпределението на средствата по програмата. Декларацията е адресирана до премиера, до финансовия министър и до областния управител. На основание Закона за достъп до обществена информация, в предвидения от него срок, искат от Министерски съвет пълна информация за изпълнение на постановлението, което касае работата на Междуведомствения съвет за оценяване, приoритизиране и подбор на проекти. Причината е основателното съмнение, че то не е изпълнено, като са нарушени разпоредбите му и са подменени критериите, по които са разпределяни публични финанси. Настояват да получат от Областния управител на Благоевград списъка на номинираните от него проекти, критериите, по които той е съставен, и съответствието му с постановлението.

 

Община Банско и ОбС ще обжалват по съдебен ред въпросното постановление. Ще се обърнат към Главния прокурор и ще искат неговата намеса, защото става дума за действия на държавната власт от голям обществен интерес, засягащи разпределение на средства от държавния бюджет. "Настояваме община Банско да бъде оценявана по достойнство и от собственото ни правителство така, както е оценена от Европа и света", се казва в декларацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай