Храм едва побра миряни за лечебна нощувка

Храм едва побра миряни за лечебна нощувка | StandartNews.com

Над 50 вярващи от цялата страна пренощуваха в храма „Свети Антоний" в Мелник в нощта срещу храмовия празник. Миряните едва се побраха в малката църква, буквално се наложи да спят един върху друг.

„Напливът от поклонници бе огромен. Започна още в ранния следобед в събота и продължи два дни. Бяхме осигурили килими, черги и завивки за хората. Те присъстваха на вечерната служба. После останаха да спят в светата обител с надеждата да намерят лек за болките си. Тържествената света литургия на храмовия празник в неделя отслужихме заедно с архимандрит Василий от Троянския манастир пред стотици вярващи", каза отец Николай, който се грижи за единствената църква у нас, кръстена на този светец. Вътре и край църквата нямаше къде игла да падне, пълно бе с народ, имаше и християни от Гърция. Всички бяха дошли, за да търсят изцеление и опрощение. "Толкова хора не е имало. Не е случайно, че този ден се празнува за предпазване от болести. Вярваме, че светецът ще ни помогне, правил го е много пъти", убедени бяха поклонниците. "За Мелник това е един от най-големите празници, свети Антоний бди над нас. Той е бил лечител, пази ни не само от болести, но и от бесове", твърдят местните жители.

Храмът на чудесата - така го наричат те. Има огромен интерес заради лечебната сила на светата обител. Много миряни пристигат в най-малкия ни град специално заради прочутата църква, водени от нуждата да бъдат излекувани. Патронът на храма - св. Антоний, успява да победи изкушенията на Сатаната и е смятан за велик лечител, който предпазва от болести. Не само болежки, но и бесове, и страхове цери църквата. Гони демоните от миряните. Чудесата са ежедневие. Насам прииждат най-вече нуждаещи се от лек или на тялото, или на душата. Хиляди са се освободили от демони и черни магии, от психически и нервни разстройства.

Колона в средата на храма е опасана с тежки железни вериги и окови. Прангата през годините се е впивала в крака на стотици психично болни, на буйстващи хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай