Хипермаркети: "Стоп! Не давайте пари на измамници!"

Хипермаркети: "Стоп! Не давайте пари на измамници!"  | StandartNews.com

Периодично в хипермаркетите на големите търговски вериги в Добрич ще звучи призив към възрастните хора "Стоп! Не давайте пари на измамници! Не се провежда полицейска операция! Не се налага неотложна операция! Не се е случила тежка злополука!" - е част от призива, отправен от полицията, който областният управител Детелина Николова е договорила да звучи в търговските обекти, където има озвучителна техника. Тя сподели още, че в разговор с централното ръководство на веригата магазини "Кауфланд" в България за разрешение текстът периодично да се пуска по високоговорителите в магазина, от компанията споделили, че и в Австрия имало случаи на измами по телефона на възрастни хора и одобрили идеята, като смятат да я приложат в Алпийската държава.

В областна администрация по инициатива на Николова се проведе среща на представители на полицията, образователния инспекторат и общините с хора от третата възраст. Пред пенсионерите директорът на ОД на МВР Веселин Колев сподели последните схеми, ползвани от измамниците и призна, че заловените вече 10 лица са предимно "мулета". Той съобщи още, че основно организаторите са от Русенска и Великотърновска области. Решено бе листовки да бъдат разлепени в търговските обекти в града, полицейските инспектори да проведат срещи в пенсионерските клубове, а със съдействието на общините домоуправителите да разлепят информационни листовки по всички входове на блоковете в града.

От образователния инспекторат се ангажираха да информират родителите, както и децата в училищата, за да могат те да разговарят с бабите и дядовците си. Пенсионерите споделиха с полицейския директор, че често измамниците ползват тел. 166, който до влизането в действие на тел. 112, бе номерът за спешни обаждания към полицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай