Хепатит подпали бежанците в Харманли

Хепатит подпали бежанците в Харманли | StandartNews.com

Хасково. Случаи на хепатит са регистрирани в бежанския лагер в Харманли. 5-годишно момиченце от лагера с болестта на "мръсните ръце" вече е настанено в инфекциозно отделение на Хасковската болница.

Положителните проби за хепатит „ А" на Елма са от няколко дни, като впоследствие това е било потвърдено със сигурния Елайджа тест.

Заради заразата от Регионална здравна инспекция са разпоредили спешна дезинфекция на центъра, а контактните лица -родителите и братята и сестрите на момиченцето са под наблюдение, тъй като хепатит от тип А е с инкубационен период до 3 седмици..

Вероятно причината за заразата са лошите условия, при които живеят бежанците в Харманли. Там има вече над 1100 души, сред които близо 300 са деца.

Епидемиолозите се притесняват, че разпореденото извеждане на чужденците по адреси като мярка за отпушването на пренаселения център може да доведе до разпространяването на болестта и градовете, където те се настаняват.

В центъра има засечен случай и на 30-годишен мъж с предавания по полов или кръвен път хепатит "В". той също е на лечение в МБАЛ Хасково. Жена със същата диагноза е транспортирана в Пловдив, заради съпътстващо заболяване.

Заради опасността да пламне хепатитна епидемия клиниката в областния град е в готовност да настанява по спешност. При бум на случаите са подготвени легла за 150 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай