ХАС касира изборите за общински съветници в Харманли

ХАС касира изборите за общински съветници в Харманли | StandartNews.com

Хасковският административен съд обяви за недействителен състава на общинския съвет в Харманли. Решението на практика касира изборите за местен парламент в южния град.

ХАС е след жалба от Коалиция "Промяна за Харманли" за грешно броене на недействителните и действителните бюлетини в 11 от СИК-овете.

В съда изборните книжа са били преброени повторно от вещо лице, което е констатирало действително разминаване в отчетените от ОИК недействителните и действителните бюлетини. Разликата променя състава на ОБС на Харманли от към квоти в две политически формации

Коалиция "Промяна за Харманли" и ДПС. В настоящия местен парламент и Коалицията и Движението в настоящия състав имат по 3-ма представители. След повторното преброяване обаче сметките се променят "Промяна за Харманли"би трябвало да им четирима съветника, а ДПС-двама. При останалите квоти неточността не играе роля.
Решението на ХАС може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред ВАС.

През тази седмица предстои заседание на ОИК Харманли , на което членовете ще вземат решение как ще жалят решението от първа инстанция.

Казусът в Харманли е прецедент и досега няма подобна практика в изборното законодателство.

Всичко е въпрос на тълкуване и една от вероятностите е съда да върни книжата на ОИК, а комисията да поправи квотното разпределение. Тогава ще бъде заличен един съветник и заклет друг. Вторият вариант обаче е преминаване към частични местни избори за общински съветници, ако ВАС потвърди решението на хасковските магистрати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай