Хакери измайсториха софтуер за Община Враца

Хакери измайсториха софтуер за Община Враца | StandartNews.com

Хакери от Враца сътвориха софтуер, който ще контролира местата за паркиране в сините зони на града. От местната управа са харесали предложението и възнамеряват проектът да влезе в употреба. Програмата ще прави и статистика на нарушенията, за да може от администрацията да вземат приоритетно мерки към най-проблемните зони.

Онлайн системата е дело на петима IT специалисти от Враца. Хакерите участвали с него в състезание за софтуерни иновации, провело се преди дни в града.

В „HackVratsa" се включиха повече от 50 души, разпределени в 14 отбора. Задачата бе всеки тим да изработи проект за 48 часа. Идеята за софтуера, който ще контролира синята зона във Враца, се класира на трето място.

Златният приз отиде при петима десетокласници от ПМГ „Акад. Иван Ценов", които сътвориха приключенска игра, в която участникът преминава през популярни туристически дестинации от Враца. Наградата за тях е посещение в Европейския парламент.

Проектът, класиран на второ място, отново бе дело на ученици от природо-математическата гимназия в града. Програмистите измайсториха система за сигурност, която позволява автоматично заключване на врата, отваряне с чип и въвеждане на код.

„За нас беше много вдъхновяващо да видим как всички участници измислят умни решения за предизвикателствата на нашия град. И в същото време научават нови неща за програмиране и дизайн, докато работят с приятели", заявиха организаторите състезанието за хакери. Идеята е то да се превърне в традиция и още следващата година да се състои второто му издание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай