Гурбетчии вдигнаха над 70 нови къщи в Долно Осеново

Гурбетчии вдигнаха над 70 нови къщи в Долно Осеново | StandartNews.com

Благоевград. Симитлийското село Долно Осеново спокойно може да се прекръсти на Ново Осеново. Построените в последните десетина години къщи вече са повече от старите. В момента десетки имоти са превърнати в строителни площадки. Често в селището спират бетоновози. Но никой от местните хора не се сърди, че се вдига шум.

„Нито сме морски, нито планински курорт. Гурбетчиите ни са тук през лятната отпуска и гледат да вдигнат я нов дом, я етаж, я пристройка, я гараж", обясняват жителите на селото.

На практика тук вече има два нови квартала, които се извисяват на баирите до населеното място. А то наистина е заприличало на модерна вилна зона. Не е случайно, че местните хора са го кръстили „Бевърли Хилс". Новопостроените жилищни сгради са над 70. В това число не влизат основните ремонти на голямата част от домовете, както и пристроените части към вече вдигнатите постройки. И цялото това строително чудо се дължи на гурбетчиите. Защото от 1600 жители над 300 си изкарват прехраната в чужбина. Осеновци се трудят най-вече в Испания и Португалия, доста по-малко са тези в Италия. Общото между тях е, че всеки месец пращат пари, за да се вдигат постройките една след друга. Всяка фамилия има най-малко по двама свои представители зад граница.

„Ако не са те, загиваме, няма да можем сами да свържем двата края. Благодарение на нашите емисари из Европа, напоследък селото ни се превърна в огромна строителна площадка и навсякъде се появяват нови домове", признава кметът на селото Бисер Сегменов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай