Гурбетчии помагат на тютюнджии да вържат двата края

Гурбетчии помагат на тютюнджии да вържат двата края | StandartNews.com

Благоевград. Тютюнджиите в симитлийското село Долно Осеново масово разчитат на свои роднини и близки, които са на гурбет в чужбина. От глада и мизерията ги спасяват гастарбайтерите, които периодично превеждат финансови средства на закъсалите земеделци и по този начин ги спасяват от недоимъка.

 

„Добре е, че са те. Иначе загиваме. Няма с какво да изхраним децата си. Цената на тютюна не е висока, дано държавата изпълни ангажимента си и получим обещаното доплащане, за да се разплатим с нашите близки", признават хората в селището. Истината е, че благодарение на гурбетчиите тук усещат, че има празници.

 

От 1600 души население поне 400 са навън и работят здраво. Най-много са в Испания и Португалия. Без тях повечето семейства няма как да се справят и да вържат двата края, всяка фамилия има минимум един емисар зад граница, твърди кметът на населеното място Бисер Сегменов. Те пращат и много подаръци или по пощата, или по шофьори на микробуси, които пътуват до чужбина. Най-важното е, че не спират да помагат на семействата, останали без доходи.

 

„В Испания работих дълго време като шофьор на камион, но ме съкратиха миналото лято. Върнах се и помагах на близките в отглеждането на тютюна. Но цените са ниски, сега са ми обещали работа в строителството в градче, което е на 100 км от Мадрид. Ще замина, защото тук няма достойно заплащане на труда ни", твърди 36-годишният Росен. Той изкарал над 10 години в Испания и също помагал с каквото може на роднините си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай