Губернатор проверява внезапно опасен язовир

Губернатор проверява внезапно опасен язовир | StandartNews.com

Стара Загора. Старозагорският губернатор Живка Аладжова заедно с експерти от Басейнова дирекция – Пловдив, областната администрация и община Чирпан е направила в сряда внезапна инспекция на язовир "Гита-1" в землището на едноименното чирпанско село. В последните 24 часа в региона се изля проливен дъжд, който повиши нивата на язовири и реки.

Целта бе да се установи как се стопанисва язовирът, който е в списъка на потенциално опасните водни обекти в областта, поясниха от областната управа. Язовирът, който е с площ 378 дка, е общинска собственост, но е бил отдаден на концесия на частна фирма за промишлен риболов. През октомври междуведомствена комисия е направила различни предписания за неговото техническо поддържане в зимни условия.

Проверката е установила, че язовирната стена се поддържа в добро състояние. Преливникът е почистен от храсти, дървета и наносни образования. Другото облекчително съоръжение – изпускателят, също е в пълна изправност. При аварийна ситуация към язовира е осигурен достъп на тежка механизирана техника.

"Състоянието на язовир „Гита 1" не дава основания за някакви притеснения", увери областният управител Аладжова. Според нея добрата комуникация и координация са най-добрата гаранция срещу евентуални критични ситуации.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай