Градът, в който се чувстваш на седмото небе през всеки сезон

Той е един от най-красивите в България

Градът, в който се чувстваш на седмото небе през всеки сезон | StandartNews.com

България е красива през цялата година,но през лятото има места, които привличат с особено очарование. Когато говорим за лято и България, най-вероятно е да се насочим към морето. Какво по-хубаво да прекарате почивката си на място, което съчетава дълъг пясъчен плаж, живописно местоположение, красива природа, многобройни забележителности, кокетни плажни заведения, вкусна морска храна.

На всичко това може да се порадвате в един от най-красивите градове в България - Несебър.

През 1983 г. ЮНЕСКО включва Архитектурно-историческия резерват Несебър в Списъка на паметниците на Световното културно наследство. Несебър е единственият български град, включен в списъка на ЮНЕСКО. Ето и останалите български обекти (сред които няма други градове): Национален парк Пирин, езерото Сребърна, Рилския манастир, Казанлъшката гробница, Тракийската гробница край Свещари, Ивановските скални манастири, Мадарския конник, Панагюрското златно съкровище.

Живописно местоположение и мелницата - символ на града

Древна история

Несебър е един от най-древните градове на Европа, основан преди 3200 години. В античността градът е наричан Месамбрия, през Средновековието Месемврия, а по-късно - Несебър. За дългата история днес свидетелстват многобройни археологически находки. Голяма част от тях могат да се видят в Археологическия музей на града, разположен в началото на полуострова. През цялото си съществуване градът винаги е бил ограждан от крепостни стени, останки от които са запазени и до днес.

Романтична атмосфера

Разходете се из Несебър, където ще се потопите в романтиката на Стария град. Над 100 от къщите в резервата са реставрирани изцяло и ще ви върнат назад във времето. Сред тях се открояват Наковата къща с изящно изработени стрехи и корнизи и Вардалиевата къща - единствената триетажна къща сред останалите двуетажни несебърски къщи, с черноморска архитектура. Призените им етажи са със стени от камък и кал и съхраняват бъчви с вино, рибарски мрежи и принадлежности. В края на деня може да седнете в кокетно крайбрежно ресторантче, където да се насладите на вкусни морски ястия и приказна гледка към морето.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай