Готвят проект за Музей на открито край магистрала „Струма”

Готвят проект за Музей на открито край магистрала „Струма” | StandartNews.com

Професор Васил Николов и доцент Крум Бъчваров ще изготвят идеен проект на Музей на открито край автомагистрала „Струма". Двамата са получили заданието от министерството на културата. Целта е да се съхрани като „гвоздей в праисторията на Европа" най-голямото открито неолитно селище в Югоизточна Европа край село Мурсалево.

„Добре е, че имаме подкрепата на политиците и разбирането на АПИ. До 28 юни ще приключим изследванията на обекта, за да мине оттук магистралата. Ще се изгради специална бетонна стена с височина 6,5 метра, която ще съхрани част от терена. Надяваме се да продължим разкопките вляво от шосето в посока Гърция и на площ от 5-7 декара да направим Музей на открито", разкри професор Николов. Предвижда се изграждането на купол, на информационен център, на специални пътеки, по които ще минават посетителите. „Наблизо ще има две отбивки от магистралата. Така туристите ще могат да слизат до това неолитно селище отпреди 7500 години. Досега сме открили над 4000 артефакти, които могат да напълнят един голям музей. Селището е било на площ над 20 декара, в него е имало уникални къщи, част от тях на два етажа, изследвали сме 60 постройки. Някои са високи 7-8 метра и са с площ до 100 квадратни метра, което е доказателство за високия технологичен напредък по онова време", каза още археологът. Той увери, че се работи с максимално бързи темпове – по 10 часа на ден, дори в събота и неделя, за да се компенсират дъждовните дни. Над 130 души, от които 30 специалисти, се трудят на терен. На нашите учени помагат техни колеги от Шотландия, Сърбия и Белгия.

Праисторическото селище е с идеална планировка, няма друга такава на Балканите - три успоредни улици и няколко по-тесни напречни, които оформят „квартали" с по 3-4 къщи. Това изисква силна социална организация и много добри специалисти по предварително планиране на селищната територия – доскоро недопустима хипотеза. Разкопките обаче я потвърдиха.

Къщите са направени от плет и глина, стените са дебели към 20 сантиметра. Строителството им е съобразено с движението на слънцето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай