Гоце Делчев празнува 100 години свобода

Откриват морена в памет на Пейо Яворов

Гоце Делчев празнува 100 години свобода | StandartNews.com

Благоевград. 100-годишнината от своето освобождение ще празнува подобаващо Гоце Делчев. Всички прояви са под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

В понеделник се откриват две фотоизложби, а във вторник официално отваря врати Дом за стари хора. Събитието ще бъде уважено от социалния министър Тотю Младенов. По-късно през деня ще бъде представена книгата “Свобода изгрява над Пирина”, написана от краеведа Иван Марков. В сряда местни творци ще подредят нова изложба, посветена на свободата. На следващия ден ще бъде представена книгата на Илия Милев «Воюваха за земята българска». Тя описва събитията в Неврокопския край по време на Балканската война.

Кулминацията на празничната програма ще бъде в петък. Денят започва с поднасяне на цветя, а в ранния следобед ще се проведе тържествено заседание на общинския съвет. В 16 часа ще бъде открита паметна морена на Пейо Яворов пред храм “Св. св. Кирил и Методий” в центъра на града. Жителите и гостите на града ще станат свидетели и на историческа възстановка на освобождението на Неврокоп през 1912 година. В 17.30 часа в катедралния храм “Св. св. Кирил и Методий” Неврокопският митрополит Натанаил ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен. В 18.15 часа пред паметника на загиналите във войните ще има тържествена заря.

Слово за 100-годишнината от Балканската война и освобождението на град Неврокоп ще произнесе историкът проф. Андрей Пантев. В 19.00 часа в Дома на културата ще започне празничният концерт по повод 100 години от освобождението на града, в който ще участват ансамбъл “Пирин” и творци от региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай