Горя къщата на банкера Буров

Горя къщата на банкера Буров | StandartNews.com
Русе. Поредният пожар в къщата на един от най-именитите български финансисти и държавници, банкера Атанас Буров, гасиха русенски огнеборци. Пожарът е лумнал от парцали, запалени от бездомници, съобщава Русе нюз. Огънят е бил потушен преди да обхване целия архитектурен паметник.

Това е поредният пожар в сградата, позната на много русенци като Пионерския дом. В момента тя е собственост на русенско търговско дружество, но заради необслужвана ипотека в размер на 520 000 евро, в момента е обявена за публична продан.

Сградата е построена през 1908 г. от архитект Янович. Тя е със застроена площ от 280 кв. метра и до отчуждаването й през 1949 г. се обитава от семейството на известния банкер. Външната архитектура е оригинална в стил еклектика, раздвижена от лоджии, балкони, кула и каменни орнаменти. Къщата е одържавена през 1949 г. по Закона за отчуждаване на едрата градска покрита недвижима собственост с постановления на тогавашния Министерски съвет. Близо 40 г. в сградата се помещава общинският пионерски дом "Иван Димитров".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай