Горското обеща достатъчно дървесина на фирмите

Горското обеща достатъчно дървесина на фирмите  | StandartNews.com

Благоевград. Осигуряваме 36% от необходимата суровина за първото тримесечие и добри финансови планове, които ни дават сигурност за работните места. Това гарантира зам.-министърът на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова на първата среща с ръководството на Югозападното държавно предприятие – Благоевград. На нея присъстваха директорите на териториалните поделения и представители на фирми, които са ползватели на дървесина. целта на разговора бе да се чуе думата на бизнеса в горския сектор. Бяха обсъдени и ангажиментите, които Югозападното държавно предприятие поема за гарантиране устойчивостта и сигурността на бизнеса, за ритмичното осигуряване на дървесина в предстоящата първа тръжна сесия.

„Заявяваме нашето желание и готовност да проведем при максимална прозрачност първата тръжна сесия за отдаване ползването на дървесина", подчерта директорът на ЮЗДП д-р инж. Светозар Михайлов. 1 075 080 кубическа метра е годишният план за ползване на дървесина за 2014 г. на предприятието. От тях 409 938 куб. метра ще бъдат предоставени на първата тръжна сесия, като приоритетно ще бъдат задоволени нуждите на местните търговци и ползватели. Цялото ползване на дървесина ще бъде извършено чрез възлагане на фирми, като ЮЗДП няма да бъде конкурент на бизнеса, а ще функционира в негов интерес и в интерес на всички, които работят в гората, категоричен беше Михайлов.

Задачата е максимално да се облекчи бизнесът и затова гаранциите за участие в процедурите са коригирани и са минимални, а авансовата вноска ще бъде не повече от 20% от стойността на обекта. В цените за добив на дървесина прекъсва тенденцията за намаляване и средно с 1 лев се увеличава цената за добив на кубик, а продажната цена е съобразена с конюнктурата на пазара и ще бъде намалена с 10-15%. Зам.-министър Маринова изтъкна, че има нужда от промяна на цените на дървесината. „Те ще са по-ниски от средните за тази година", уточни тя. Цената на падналата и съхнещата дървесина се очаква да бъде значително по-ниска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай