Голям пожар лумна край с. Железница

Голям пожар лумна край с. Железница | StandartNews.com

Пореден горски пожар вдигна по тревога огнеборци, горски служители и доброволци. Сигнал за природното бедствие е подаден на телефон 112 в петък към 15,15 часа. Веднага на място край симитлийското село Железница са пристигнали екипи на РС ПБЗН-Благоевград, служители на Държавното горско стопанство-Симитли и на Югозападното държавно предприятие, както и доброволци. Над 50 души се включиха в гасенето на огнената стихия, обхванал бързо заради силния вятър площ от стотина декара дъбова гора.

„Засега пожарът е низов, само треви и храсти горят, не е по короните на дърветата. Близо 20 са нашите служители", каза шефът на ЮЗДП - Дамян Дамянов. Най-вероятно причината за пожара е отново човешка небрежност, тъй като мястото е в близост до вилна зона. Засега сградите са спасени от огъня. „Не бива да се подценява силният вятър, който може да ни създаде проблеми, затруднява и потушаването на пожара. Към момента огънят е почти локализиран. Много техника е струпана тук, от община Симитли изпращат водоноски, фирми също помагат за справянето с тежката ситуация", уточни областният управител на Благоевград – Бисер Михайлов.

Заради високите температури и повишения риск от пожари Югозападното държавно предприятие призовава туристи, полски и горски работници, собственици на имоти в близост до горски територии към повишено внимание при боравене с огън и извършване на дейности на открито.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай