Наградите!"Стандарт" и световни шампиони при талантите на Стара Загора

Отличихме учениците с постижения в науката, спорта и изкуствата

Наградите!"Стандарт" и световни шампиони при талантите на Стара Загора | StandartNews.com

Звезден отбор шампиони  и хора на изкуството заведе „Стандарт” в Стара Загора, за да отличи младите таланти , които с успехите си в науката, изкуствата и спорта дават всеки ден повод за гордост както на Града на липите, така и на цяла България.

Тържествената зала на кметството се превърна в своеобразна класна стая по родолюбие. В навечерието на 1 ноември – Ден на народните будители, бяха отличени старозагорски младежи, показали през годината високи постижения в областта на образованието, науката, изкуството и спорта на национално и международно ниво. Всяко училище бе поканено да изпрати до 20 октомври номинации на свои заслужили възпитаници от 11 и 12 клас.

Седем образователни институции дадоха предложения в категориите „Български език и литература“, „Култура, „Спорт“, както и „Благотворителност“. „Нашата работа е да направим така, че всички вие, независимо къде продължите образованието си, един ден да с е завърнете и реализирате в Стара Загора. Щастлива съм, че виждам във вас енергия и стимул за успехи. Гордеем се с младите хора на Стара Загора“, обърна се към гостите в залата ресорният зам.-кмет на общината Иванка Сотирова.

Кампанията  „10 причини да остана в моя град“ стигна един от най-старите градове на България. Това е кампания, която има за цел да покаже преобразяването на градовете в последните години - и по отношение на инфраструктурата, и по отношение на социални дейности, и за култура, и за спорт. Това преобразяване, което вие трудно може да уловите, защото много от промените в града вече сте ги приели за даденост. Но с нашата кампания ние искаме да ви ги припомним, каза главният редактор на „Стандарт” Славка Бозукова при откриването на церемония. Тя припомни, че кампанията обиколи 48 градове и села в България.

Какво видяхме? Видяхме, че България е много богата държава. Не на газ, не на петрол, не на предизборни обещания, а на млади таланти. Които с ентусиазма си, с таланта си, с хъса си могат променят науката, да направят икономиката иновативна, да представят дигитално историята ни, да счупят всякакви рекорди. Могат да променят регионите. Могат да променят България. Стига да бъдат видени, стига да бъдат чути, стига да има кой да им подаде ръка. Така акцентът на нашата кампания станаха младите, каза г-жа Бозукова.Тя призова младите да се гордеят с древното наследство на Стара Загора. Доказателствата за гордост ги виждате на всяка крачка. Те са  в могилите, където са най-добре запазените неолитни жилища в Европа.        В местността "Мечи кладенец", където са открити най-старите медни рудници в Европа още през V-тото хилядолетие преди Христа. В античният град, където времето не може да измие следите от най-блестящия град в провинция Тракия по време на римската империя. В световно известните каменните релефи от Средновековието – мотиви от които красят в герба на града – лъвицата с лъвчето, заяви още главният редактор на „Стандарт”.

Славка Бозукова връчи първата награда – в област „Образование”, категория „Български език”. Тя бе за едно умно и талантливо момиче тръгнало по стъпките на големите журналисти.

Виктория Иванова Колева е ученичка от XII Г клас в Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски”. Учи електронна търговия и е отличничка. Участва дейно в клуб „Млад журналист“. Миналата учебна година е водещ  на младежкото предаване „Пожар в ефира“, излъчвано по Радио Стара Загора – Българско национално радио. Вики има куп постижения в образованието:

Първо място в категория „Електронни издания“ за училищен вестник  „Хермес“

Първо място в раздел „Публицистика“ за Клуб „Млад журналист“ – Стара Загора

Поощрителна награда за училищен вестник „Устрем“

Но Вики е и изявен спортист. Тя е част от Ръгби клуб „НСА“  към Националната спортна академия – София, с редица отличия на национално и международно ниво. Представлява България в националния отбор по ръгби за жени от 2021 г. насам. Сред многобройните й награди има 7 първи места в национални и международни състезания.

Винаги, когато виждам млади таланти съм изключително щастлива. Танцът е елитарно изкуство, трудно съхраняемо, каза примабалерината в Държавната опера Стара Загора Албена Димитрова. Тя отличи талантливата балерина Жана Дякова от Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“. Тя е ученичка в класа по балет от 4 клас. Балетът е нейният живот.

Защо оставаме в нашия град? Аз съм ярък пример Завърших музикалното училище, след това висше образование в чужбина. Върнах се и открих колко красив е нашият град и колко много възможности има за младите. 6 години съм примабалерина в Държавен театър в Стара Загора – няма по-голямо щастие от това да работиш в родния си град това което обичаш, каза Димитрова.

Само 6 града в България имат опера, гордейте се с операта, заповядайте на нашите представления, каза пиарът на Старозагорската опера Уляна Косева, която отличи Цветелин Димитров от Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“. Той е най-изявеният ученик в класа по акордеон. Носител е на множество награди, малка част от които са 5 първи награди от национални конкурси.

Уляна Косева съобщи, че генералните репетиции са отворени безплатно за всички млади хора и ги покани да преживеят на 17 ноември нещо уникално – операта „Фауст”, подготвена от Държавната опера и Кукления театър.

Стара Загора е най-добрият град, каза световният шампион по борба Явор Янакиев, който награди двама от талантите на Стара Загора в борбата. Те са Калоян Атанасов Атанасов, ученик от 11б клас, който се състезава в борба свободен стил. Той е европейски шампион за кадети и републикански шампион. Награда взе и Ванеса Стоянова Геогриева от 12а клас, която не отстъпва по нищо на момчетата. Тя зае 5-то място на Световно първенство за девойки борба свободен стил. Ванеса е още балкански шампион за кадетки и републикански шампион.

Още двама талантливи борци с бъдеще получиха награди, но от друга легенда в дисциплината - Христо Маринов, председател на Българска федерация по борба, световен и европейски шампион в класическия стил. Искам да поздравя Стара Загора и „Стандарт” за инициативата.

Младите таланти трябва да се подкрепят. Стара Загора е град с изключително богата история, дал е много таланти в образованието, културата и всички сфери. Никога не пропускам да кажа, че съм от Стара Загора. Успех на всички млади хора – гонете мечтите си до последно, каза Маринов. Той награди Дянко Петров Дянков, ученик от 12 а клас  - републикански шампион за юноши в борба свободен стил и Гюкан Хазим Хазим от 12б клас, който ерепубликански шампион за кадети в борба свободен стил.

Радвам се че съм сред тези млади хора които издигат престижа на Стара Загора, каза Слънчезар Цанков, Председател на съдийската комисия в Българска федерация по бадминтон. Той връчи наградите на Георги Тихомиров Киров, ученик в 11а клас на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Любор Байер“ и на Явор Христов от 11г клас на Профилирана природо-математическа гимназия Стара Загора.

Колоезденето също дава повод за гордост на Стара Загора. Антон Богомилов Атанасов от 11в  клас на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“ има множество първи награди от престижни състезания. Той бе отличен от Стефан Христов, победител в обиколката на България по колоездене през 2015 година, последен участник по колоездене на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Когато се връщам от обиколки виждам, че Стара Загора е най-хубавият град . Пожелавам на всички спортисти да не забравят откъде са тръгнали, каза Христов.

Най-емоционални бяха наградите за благотворителност. Народните представители от ГЕРБ-СДС Маноил Манев и Илияна Жекова отличиха Офелия Славинова Янакиева от Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“.

Офелия е ученичка от 12 клас и се занимава с организиране и участие в благотворителни училищни, общоградски и национални каузи и събития. Нейна е инициативата за финансово подпомагане на бедстващи семейства с деца от село Каравелово, Община Карлово. Тя организира благотворителен Коледен базар в училище, както и благотворителен базар „С мисъл за Диди“. Направи съвместен проект с Обществен Дарителски Фонд Стара Загора. Участва в много дарителски кампании, включително за храм „Св.Димитър“. Председател е на Ученическия училищен съвет.

Поздравявам всички млади за труда, всеотдайността и старанието. Но също така и техните родители учители, треньори ментори, затова че са успели да ги мотивират по подходящ начин, каза Илияна Жекова. Трудолюбието е това качество, което ще ви помогне да се изградите като личности и добри хора, каза още тя и пожела на младежите дръзки мечти.

Маноил Манев пък разказа как е тръгнал от Спортното училище като е тренирал вдигане на тежести. Вие сте парадна сабя, моля ви съхранете се такива, каквито сте, защото сте пример за останалите, каза Манев.

Георги Гьоков от БСП и Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната” отличиха Анна-Мария Богданова и Мелиса Халил са ученички от 12 Б клас, а през 2021г. са избрани за Млади омбудсмани на Млада Загора. За по-малко от една календарна година, по тяхна инициатива, благодарение на всеотдайността и добрата им организация, младежите от Стара Загора се включиха в изключително много полезни инициативи.

Стара Загора е древен и млад град, енергичен, спокоен, център на вселената, каза Гьоков и получи овациите на залата. Стара Загора има нужда от вас, но и вие от нея, допълни той.

Постиженията на тези млади хора ни мотивират да правим това, което се опитваме да правим. Не се отказвайте, не се примирявайте, пътят пред вас е дълъг, каза Радослав Рибарски.

Всеки от наградените получи най-новата книга на „Стандарт” – „Чудесата на Родопите – 50 легенди”, която по най-увлекателен начин разказва непознатата история на Свещената планина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай