Гол австриец яхна Свободата

Гол австриец яхна Свободата | StandartNews.com

Русе. Пиян австриец щурмува гол Паметника на Свободата в центъра на Русе. Той бил заснет от общинските камери как се катери без дрехи по лъвовете пред монумента.

На място пристигнали служители на общинското звено за опазване на обществения ред, които подали сигнал в полицията. Изпратените униформени отвели 24-годишният чужденец. Срещу него е образувано производство за хулиганската проява.

Символът на Русе е проектиран в началото на XX век от италианския скулптор Арнолдо Цоки. По ирония на съдбата "бащата" на идеята за монумента е от съседна на голия австриец държава.  С течение на времето паметникът е придобил значение като една от емблемите на града и е част от герба му.

Композицията е пирамидална. Статуята на върха представлява фигура на жена, която държи меч в лявата си ръка, сочейки с дясната посоката, откъдето са дошли освободителите. Единият от двата бронзови лъва, които яхна пияният австриец, разкъсва с уста робските вериги, а другият пази Меча и Щита на Свободата. На пиедестала има релефни изображения на опълченски сцени. Текстът на главния надпис гаси: "На поборниците и опълченците, които са взели участие за Освобождението на България през 1876 - 1877 г." В задната част на основата са поставени 2 оръдия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай