Глоби до 4000 лв. за фирма заради мръсни води

Глоби до 4000 лв. за фирма заради мръсни води | StandartNews.com

Благоевград. Две нарушения на екологичното законодателство установиха експерти на РИОСВ – Благоевград при проверка в предприятие за замразяване на плодове и зеленчуци в петричкото село Коларово. Проверката е извършена по повод постъпила жалба срещу дейността на хладилна база в селището.

Установено е, че от дейността на обекта се формират производствени отпадъчни води, без да има изградено съоръжение за тяхното пречистване. В работните помещения липсват решетки за улавяне на отпадъците и те попадат в канализационната система. Това е потвърдено и при огледа на река Зарник, приемник на отпадъчните води от с. Коларово, където са наблюдавани дребни отпадъци от производствената дейност на дружеството.

Проверката на действащите на обекта 4 хладилни инсталации, съдържащи над 3 кг флуориран парников газ, е показала, че през 2012 г., 2013 г. и до момента не са извършвани проверки за херметичност (течове) и не са отразявани в т. н. досие на системата. Съставен е акт по Закона за чистотата на атмосферния въздух.

За установените нарушения законодателството предвижда налагане на имуществени санкции от 2500 до 4000 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай