Глезят туристи с царски манджи

Глезят туристи с царски манджи | StandartNews.com

Велико Търново. Уникални рецепти от царските готварски книги ще могат да похапват търновци и гостите на града. Вкусотии, които са били на трапезата на царя или на масата на по- бедните семейства от средновековната търновска кухня, ще предлагат заведения в старата столица в дните на Международно изложение „Културен туризъм". Идеята е на Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов", а храната ще се предлага по адаптирани исторически рецепти като част от менютата на ресторантите „Щастливеца" и "Премиер" в Хан „Хаджи Николи" от 9 до 13 април.

Почитателите на кулинарията ще могат да избират различни ястия приготвени с пилешко, заешко, телешко и агнешко месо, както и постни гозби. В рецептите има много подправки, основната сред, които е пашърнака, а в други има ряпа, булгур и каменна сол. Ястията от епохата на столичния Търновград са издирени и адаптирани от доц. Иван Лазаров, ръководител на катедра „Стара и средновековна история" в Исторически факултет на ВТУ. Те носят атрактивни имена като „Печено по деспотски" с агнешки бут, Телешко разсол – Радостта на войника, Столично пилешко, Каша от булгур – Спасението на селяка и други. С булгур и прясно мляко е и десертът в средновековното меню, който ще се предлага с мед, петмез, рачел или сладко от горски плодове.

Предстои Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов", със съдействието на местни ресторантьори, да наложи като марка средновековната търновска кухня и да я превърне в още една от местните туристически атракции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай