Гимназията на Радичков празнува 100 години

Гимназията на Радичков празнува 100 години | StandartNews.com

Берковица. Гимназия „Д-р Иван Панов" в Берковица навършва 100 години, съобщи директорът на учебното заведение Румян Горков.

На юбилея са посветени поредица от прояви, най-голямата от които е концерт на 18 май в салона на читалище „Иван Вазов". За него пристигат бивши възпитаници на училището от цялата страна. Поппевецът Илия Ангелов заедно с певици от гимназията ще изпълни за пръв път песента „Изпит", която може да се запее от всички абитуриенти от страната, прогнозира директорът.

Гимназията в Берковица е събирала до 400 ученици под покрива си. Носи името на дарителя си д-р Иван Панов. През 1920 година ръководството на училището решава то да носи неговото име „докато съществува". И то не е променяно вече 80 години.

Гимназията в Берковица е възпитала много специалисти от всички сфери на живота. Нейни ученици са били творците Йордан Радичков, Младен Исаев, Асен Босев, Емил Коралов, Иван Давидков, Радослав Михайлов.

В момента в гимназията се учат 170 ученика. През последните години тя предлага прием след седми клас в паралелка с изучаване на английски език и след осми клас в паралелка по хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг. През 2011 година сградата и е модернизирана по проект, финансиран от оперативната програма „Регионално развитие". Изграден е и кухненски блок, където се обучават бъдещите специалисти за бранша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай